Hygiëne gemakkelijk gemaakt: u kunt deze alledaagse voorwerpen gemakkelijk in de vaatwasser reinigen. Eén cyclus is voldoende om vervelende ziektekiemen en vuil te verwijderen.
Toetsenborden en kinderspeelgoed worden snel vuil en zijn lastig schoon te maken – tot nu. Want u kunt een heleboel dingen gemakkelijk in uw vaatwasser stoppen om ze weer schoon te krijgen. Wij vertellen u wat wel en niet in de machine kan.
1. douchekop
Druppelt er maar een beetje water uit de douchekop als u doucht? Dan is de douchekop waarschijnlijk verkalkt en vuil. Bijtende chemicaliën kunnen de materialen echter aantasten en beschadigen. Het is gemakkelijker en vriendelijker om de douchekop in de vaatwasser te doen. Hier worden vuil en kalk bij hoge temperaturen opgelost.
2. Slippers en regenlaarzen
Bij hoge temperaturen, op het strand of in de sauna zijn ze een must-have: slippers. Straatvuil en ander vuil kunnen echter snel vast komen te zitten in het luchtige schoeisel en de zomerkleuren doen vervagen. Als de slippers van plastic of rubber zijn, helpt een rondje door de vaatwasser – maar dan wel zonder afwas. Hetzelfde geldt voor regenlaarzen.
3. Emmers, rammelaars en actiefiguren
Kinderen en vooral peuters stoppen graag alles in hun mond. Om ervoor te zorgen dat hun speelgoed tenminste schoon is, moet u emmers, speelfiguren en rammelaars regelmatig in de vaatwasser zetten als ze van plastic zijn. Bij sommige producten moet u echter op de temperatuurinstellingen letten. Het haar van poppen gaat bijvoorbeeld kapot als de temperatuur te hoog is.
4. Benodigdheden voor huisdieren
Of het nu Bello’s slobberbal is of Miezie’s speelgoedmuis die in de tuin verstopt zit, honden- en kattenspeelgoed kan net zo gemakkelijk in de vaatwasser gereinigd worden als voer- en drinkbakjes. Na een wasbeurt zien de accessoires er weer schoon uit. Om hygiënische redenen kunt u vuile vaat echter beter niet in de vaatwasser wassen.
5. tuingereedschap
Verpotten, wieden en zaaien: tuinieren laat niet alleen zichtbare sporen achter in de tuin en op kleding. Grond, hars en pollen blijven ook kleven aan schoppen, schoffels en dergelijke. Wilt u dit gereedschap schoonmaken na intensief tuinwerk? Voor velen een gruwel. U kunt dus beter alles in de vaatwasser doen.
6 Sleutels en sleutelhangers
We raken ze meerdere keren per dag aan: Sleutels. Vooral na het vuilnis buiten zetten, reizen met de bus of tuinieren, blijven virussen en vuil er snel op plakken. Hierdoor zijn sleutelhangers een echte viruskatapult. Na een rondje door de vaatwasser zijn uw sleutels en sleutelhangers weer kiemvrij en glanzen ze weer met hernieuwde kracht.
7. tandenborstels en tongschrapers
Voor een stralend schone glimlach moet u uw tanden minstens twee keer per dag poetsen. Om uw mondhygiëne op peil te houden, is het ook belangrijk om uw borstel regelmatig om de drie maanden te vervangen. Gerafelde borstelharen beschadigen namelijk niet alleen het tandvlees, maar zijn ook een ideale broedplaats voor voedselresten, bacteriën en ziektekiemen. Als u echter al na een paar weken walgt van uw gebitsreinigingsgerei, kunt u uw ragers en tongschraper gemakkelijk in de vaatwasser doen.
8. Kammen, haarklemmen en haarbanden
Roos en stof komen in het haar terecht en na het borstelen ook in de kam. Zet de borstels gewoon in de vaatwasser zodat u dit vuil niet weer door uw haar verspreidt tijdens het kammen. Hetzelfde geldt ook voor haarclips, barrettes en haarbanden. Vergeet echter niet om eerst de haren van de borstelharen te verwijderen. Anders verstoppen ze de zeef.
9. computertoetsenbord
Het zijn echte virusslingers: Toetsenborden. Hoewel u licht vuil af en toe met een doekje kunt verwijderen, blijft er toch veel vuil tussen de toetsen hangen. Om niet alle toetsen afzonderlijk met een oude tandenborstel te hoeven schoonmaken, kunt u het toetsenbord gewoon uit elkaar halen en de robuuste onderdelen in de vaatwasser laten reinigen. Om er echter zeker van te zijn dat het later weer in elkaar zetten van het toetsenbord geen probleem is, moet u een foto van uw toetsenbord maken voordat u het uit elkaar haalt. Zo weet u welke toets in welke gleuf hoort.