U hebt de koelkast geopend en plotseling hangt er een vreselijke geur, waardoor u hem dicht moet slaan. Als u eenmaal de moed hebt verzameld om te onderzoeken wat er bedorven is, ontdekt u dat het vlees is dat u als het ware net hebt gekocht. In slechts twee dagen tijd lijkt het rot te zijn geworden en is het ongeschikt voor consumptie.
De verklaring is dat er in elk stuk vers vlees veel bacteriën zitten. Ze zijn er gewoon. Maar beetje bij beetje bederft het vlees en kunnen deze onschadelijke micro-organismen hun werk gaan doen. Tijdens het bederven van het vleesbeginnen bacteriën en schimmels zich te vermenigvuldigen en produceren ze verschillende enzymen. Deze zijn verantwoordelijk voor het afbreken van het oppervlak van het vlees.
Tijdens dit proces verliest het vlees zijn roodachtige kleur en wordt groenig, en er komen verschillende gassen en chemische stoffen vrij, zoals waterstofsulfide, waarvan de geur iedereen zal afschrikken.
Elk soort vlees is anders, dus het kan meer of minder tijd nodig hebben om af te breken.
Zoals u misschien al verwachtte, maakt het koken van slecht vlees het nog niet veilig om te eten. Natuurlijk doodt koken de bacteriën en schimmels die het vlees bewonen, maar het werk is al gedaan. Dus als vlees stinkt of iets van zijn kleur heeft verloren, kunt u het alleen maar weggooien.
Het eten van slecht vlees kan ernstige voedselvergiftiging veroorzaken: misselijkheid, braken, koorts, buikpijn en andere maag- en darmproblemen.
De geur van vers vlees
Vlees dat vers en geschikt voor consumptie is, verspreidt een vage geur van bloed of metaal. Deze geur is alleen te ruiken als u het vlees dicht bij uw neus brengt.
Dit moet niet verward worden met de geur van slecht vlees, die erg sterk is en al van een paar meter afstand te ruiken is. Het is echt onaangenaam en lijkt op zure melk.
Vlees op de juiste manier bewaren
Het bewaren van vlees is, net als bij alle andere voedingsmiddelen en vooral als het vers is, absoluut essentieel om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk meegaat.
Om ervoor te zorgen dat vlees vers en lekker blijft, kunt u deze tips opvolgen:
- Consumeer binnen een redelijke tijd: vlees moet binnen een korte tijd geconsumeerd worden om ervoor te zorgen dat het vers en veilig blijft om te eten. Dit hangt af van het soort vlees en de bewaaromstandigheden, maar als algemene regel geldt dat vlees binnen een paar dagen geconsumeerd moet worden, wanneer het in optimale conditie is, en een week na aankoop, wanneer het tekenen van bederf begint te vertonen.
- Houd het koud: de beste optie voor het bewaren van vlees is om het in de koelkast of vriezer te bewaren om de verspreiding van bacteriën en andere micro-organismen tegen te gaan. Laat het dus niet te lang op kamertemperatuur liggen.
- Dek het goed af: het is essentieel dat het oppervlak van het vlees zo min mogelijk in contact komt met de lucht. Anders zou dit de verspreiding van bacteriën bevorderen, waardoor het vlees eerder gaat rotten. U kunt de stukken het beste afdekken met huishoudfolie of in luchtdichte zakken doen.
- Bewaar rauw en gekookt vlees apart: om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, moet vers vlees apart van restjes gekookt vlees worden bewaard.
Eerder hebben we interessante culinaire onderwerpen behandeld, waaronder verschillende soorten ontbijtgranen die een gezonde start van de dag kunnen bieden.
- We hebben ook een heerlijk pannenkoekenrecept gedeeld, perfect voor een weekendbrunch.
- Daarnaast hebben we besproken hoe je koffieresten kunt hergebruiken in je keuken, wat zowel duurzaam als praktisch is.
- Verder hebben we de lekkere Spaanse pionono uitgelicht, een zoete traktatie die je moet proberen.
Tot slot hebben we tips gegeven over het bereiden van eieren in verschillende stijlen, van gekookt tot roerei, voor elke smaak en gelegenheid.