Dadels hebben talloze gezondheidsvoordelen dankzij hun hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen en vitaminen.
Het is algemeen bekend dat het eten van noten veel voordelen heeft voor de gezondheid als ze worden opgenomen in een gevarieerd dieet. Deze voedingsmiddelen, waaronder walnoten, amandelen, hazelnoten en pistachenoten, staan bekend om hun hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen, gezonde vetten, eiwitten en vezels.
Regelmatige consumptie ervan kan een aantal voordelen bieden, zoals het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het ondersteunen van de hersenfunctie en bijdragen aan gewichtsbeheersing. Maar zoals met alles, moet het met mate worden gedaan, want het zijn ook calorierijke voedingsmiddelen.
Er is er één in het bijzonder waarvan de heilzame eigenschappen grotendeels onbekend zijn. Een gedroogde vrucht die groeit en droogt aan dezelfde plant, uit landen in het Midden-Oosten, met een ruw uiterlijk en een onopvallende kleur: dadels.
De dadelpalm, waar de dadels aan groeien, staat bekend als de “levensboom”. Niet alleen vanwege de rijkdom van zijn vruchten, maar ook omdat andere bestanddelen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals de productie van meubels, meststoffen of substraten en vezels, en zelfs voor medicinale doeleinden.
Dadels, de vruchten van de ‘levensboom’ aanbevolen door de Profeet Mohammed (p.b.)
Men gelooft dat de grootste profeet van de Islam, Mohammed (P.B.), zijn vasten altijd verbrak met dadels. Er wordt zelfs een gezegde over het belang van dadels aan hem toegeschreven: “Een huis zonder dadels is een huis van honger”.
De Koran noemt dadels meer dan 26 keer. Een daarvan is een versie van de Geboorte die nogal afwijkt van de christelijke canon: volgens het heilige moslimboek zou Maria niet in een kribbe zijn bevallen, maar in een oase midden in de woestijn. Vermoedelijk leunde de Maagd op een dadelpalmstam toen ze zich zwak voelde, maar een stem bracht haar uit haar moedeloosheid. God sprak tot haar: “Treur niet, je Heer heeft een beekje aan je voeten gelegd. Schud de stam van de palmboom aan je voeten en er zullen verse rijpe dadels vallen. Eet dan en drink en verheug je ogen”.
Eigenlijk is het logisch: de grootste troef van de dadelpalm is zijn vrucht, de dadels. Dit komt onder andere door hun rijke voedingswaarde: ze bevatten onder andere kalium (23%), calcium, ijzer, magnesium (15%), fosfor, magnesium (15%), mangaan (14%) en koper (40%).
En dat is nog niet alles: ze bevatten ook een zeer grote hoeveelheid vitaminen, zoals B3 (17%), wat essentieel is voor het verlagen van het cholesterolgehalte. Bovendien bevatten ze geen vet, wat ze erg nuttig maakt voor wie wil afvallen, ook rekening houdend met het feit dat ze snel een verzadigd gevoel opwekken door hun hoge vezelgehalte.
Kalium, dat volgens de website van de Cleveland Clinic 23% van de voedingswaarde uitmaakt, helpt bij de eliminatie van natrium, wat goed is voor het behoud van een evenwichtige bloeddruk. Ondertussen helpt het calcium dat het levert – meestal zo’n 15,4 mg per dadel – bij het behoud van sterke, gezonde tanden en botten, spierbeweging en het zenuwstelsel.
Volgens de Cleveland Clinic en een studie gepubliceerd door Haya: The Saudi Journal of Life Sciences, kan het eten van dadels tal van gezondheidsvoordelen hebben, waaronder: verbeterde darmflora en maaggezondheid; betere hersenfunctie en een kleinere kans op mentale gezondheidsproblemen; verbeterde huidkwaliteit; helpt diabetes voorkomen; bevordert spieropbouw; en helpt bloedarmoede bestrijden.
Volgens een ander onderzoek, gepubliceerd op de website van het Amerikaanse National Health Institute, heeft de consumptie van kalium, en dus dadels, directe voordelen voor de gezondheid van de nieren. Dit komt omdat ze nefroprotectieve eigenschappen hebben, d.w.z. ze beschermen de nieren tegen ontstekingen, verbeteren hun toxine- en afvalfilterfunctie en vertragen nierfalen. Ze kunnen de vorming van stenen (nierstenen) helpen voorkomen en de urinewegen helpen reinigen. Dit is vooral te danken aan hun rijkdom aan magnesium (een essentieel mineraal voor de nieren), flavonoïden, polyfenolen, anthocyanen en carotenoïden, die allemaal sterke antioxiderende eigenschappen hebben.