In de winter zijn er iets minder groenten en fruit om uit te kiezen. Sommige zijn dan echter wel in het seizoen. Sommige van de lekkerste en gezondste slaan we vaak over, en dat is een vergissing, want ze ondersteunen de immuniteit goed, we vinden ze vol vitamine C, ze zijn lekker, makkelijk te schillen en kunnen in veel gerechten worden gebruikt. Over welke vrucht hebben we het? De lychee heeft al deze voordelen. Waarom zou je ze in de winter en daarna kopen?
We associëren de winter met mandarijnen, sinaasappels en appels – dit zijn de vruchten die we het vaakst in de winkel vinden, maar het is ook de moeite waard om te grijpen naar de iets minder bekende, exotische lekkernijen die in het seizoen zijn. Lychee is zo’n veelzijdige vrucht dat het zowel goed werkt als een op zichzelf staand tussendoortje en als bijgerecht bij desserts en zelfs vlees.
Waarom lychee eten?
De lychee is een kleine vrucht met een rozebruine schil met spiesjes. Het doet een beetje denken aan frambozen. In deze kleine bolletjes zit een schat aan vitaminen verborgen die de immuniteit ondersteunen. Het United States Department of Agriculture (USDA) heeft een pagina ontwikkeld waar we de waarden van de meeste voedingsmiddelen kunnen vinden. Een lychee per 100 g vers fruit bevat onder andere66 kcal, 1,3 vezels, 5 mg calcium, 71,5 mg vitamine C, 171 mg kalium, 10 mg magnesium, 31 mg fosfor en vele andere vitaminen en mineralen die de werking van het lichaam ondersteunen.
De vrucht bevat tal van polyfenolen, die krachtige antioxidanten zijn en dus onder andere kankerremmende, ontstekingsremmende en anti-atherosclerotische effecten hebben. Vitamine C, die overvloedig aanwezig is in lychee, is van onschatbare waarde tijdens de wintermaanden, wanneer het gemakkelijk is om verkouden te worden. Daarnaast is het hoge kaliumgehalte goed voor het hart en kan het ook helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Het is ook goed om te onthouden dat deze vrucht weinig calorieën bevat, dus het is een goede optie voor een gezond tussendoortje. Lychee bevat echter eenvoudige suikers, dus mensen met diabetes moeten hun consumptie beperken.
Hoe koop je de beste lychee?
Allereerst moeten we onthouden dat deze vrucht niet rijpt na het plukken, dus het is beter om vruchten te kopen die al rijp zijn, dat wil zeggen met een rozebruine schil. De lychee is gemakkelijk te schillen; het midden is eetbaar als de pit verwijderd is. De schil is broos en moet gemakkelijk te pellen zijn. Belangrijk is dat lychees vrij snel bederven, dus als je ze eenmaal hebt gekocht, is het aan te raden om ze binnen maximaal een paar dagen op te eten. Een onrijpe lychee is het gemakkelijkst te herkennen aan het feit dat de schil niet gemakkelijk te verwijderen is.
Wat is de moeite waard om te maken met lychee?
De vrucht is geschikt om rauw te eten, maar je kunt er ook jam, conserven en verse sappen van maken. In het geval van sappen is het de moeite waard om het te combineren met bananen; aardbeien en andere vruchten kunnen naar wens ook worden toegevoegd. Dankzij zijn lichtzure smaak past hij goed bij verschillende vleessoorten. Daarnaast zijn ze een goede toevoeging aan fruitsalades en verschillende desserts.
Voor kinderdesserts kunnen ze worden geserveerd met slagroom. De vrucht is ideaal als toevoeging aan zoetzure gelei. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden om verschillende no-bake desserts zoals pudding te versieren. Lychee is een geweldige toevoeging aan winterse gerechten en meer.
Eerder hebben we gesproken over slaap te vallen, waarin we tips deelden voor een betere nachtrust.
- We hebben ook de gemakkelijke Nederlandse droogmethode gebruik behandeld, ideaal voor het drogen van wasgoed zonder gedoe.
- Daarnaast hebben we het gehad over witte keukens, die altijd een tijdloze uitstraling hebben en een gevoel van ruimte en frisheid brengen.
- In de zomer is het belangrijk om te weten hoe je drankjes ijskoud houdt, en we gaven verschillende handige trucs.
Ten slotte hebben we het gehad over het gebruik van theezakjes, die niet alleen smaak aan je drankje toevoegen, maar ook handige toepassingen hebben in het huishouden.