Een ongewone infusie kan ’s ochtends en ’s avonds worden gedronken. Het bestrijdt zwellingen en verwijdert gifstoffen

Gezondheid

Nederland houden van thee – dat is een feit. Velen van ons beginnen de dag ermee of genieten van de drank om op te warmen en tijdens sociale bijeenkomsten. Deze liefde is een goed excuus om een minder voor de hand liggende drank te leren kennen: boekweit thee, die het meest populair is in Japan, China en Korea. De laatste jaren wint het ook aan bekendheid in Europa en Noord-Amerika en wordt het een interessant en gezond alternatief voor klassieke dranken.

Een frisse wind in een kopje – wat is boekweit thee?

000KEV5V26RB88HQ C124

De lange traditie van theeconsumptie in Aziatische landen leidt onze zoektocht naar meer aromatische dranken terecht naar deze delen van de wereld. Boekweit thee is erg populair in Japan, waar het bekend staat als soba cha. De smaak is ook bekend bij fijnproevers in China, Korea en Taiwan. Het is de moeite waard om een voorbeeld te nemen aan deze landen, omdat ze niet alleen gebruikmaken van de smaak, maar vooral van de geneeskrachtige eigenschappen van boekweit thee.

De term “thee” is hier echter conventioneel. De infusie wordt niet gemaakt van de bladeren, maar van de geroosterde zaden van boekweit, kortweg tartarka genoemd. Dit is een plant die verwant is aan boekweit, die we associëren als de ideale grondstof voor het maken van smakelijke en waardevolle pap. De twee moeten echter niet over één kam worden geschoren. Tartaar boekweit is een plant die bestand is tegen barre klimatologische omstandigheden, maar toch rijk is aan voedingsstoffen. Interessant genoeg wordt het in sommige Europese gewassen als onkruid gezien. Het is tijd om er met een vriendelijker oog naar te kijken, vooral als je jezelf tot de theeliefhebbers rekent.

Kan op elk moment van de dag gedronken worden. Hoe smaakt boekweit thee?

Allereerst moet worden vermeld dat tartaar infusie geen cafeïne bevat. Dit is heel goed nieuws voor mensen die cafeïne beperken of uitsluiten van hun dieet. Dit feit geeft ook aan dat er geen beperkingen zijn wat betreft het tijdstip van de dag. De niet voor de hand liggende thee kan zowel ’s ochtends als ’s avonds worden gedronken – zonder risico op slaapproblemen.

En hoe smaakt het? Sommige mensen zijn bang voor bittere tonen. Niets is minder waar. Boekweitinfusie heeft een milde, nootachtige en karamelachtige smaak. Sommige mensen bespeuren chocolade- of vanilletonen in het aroma. Als je wilt experimenteren met een kopje, kun je citroen, honing, gember, kaneel of kardemom aan de drank toevoegen. Het is geschikt om zowel warm als koud te drinken.

De Japanners drinken deze infusie na de maaltijd. Waarom zou je een voorbeeld aan hen nemen?

Soba cha wordt in Japan vaak gedronken als afsluiting van een maaltijd. In dit geval worden de ontspannende en spijsvertering bevorderende eigenschappen benadrukt. In het land van de kersenbloesem wordt vooral het ontgiftende effect op het lichaam gewaardeerd. Boekweit thee heeft een verzachtend effect op de maag, verbetert de afvoer van gifstoffen en verbetert de darmperistaltiek. Als vezelrijk product helpt het ook de eetlust onder controle te houden. Zo’n bondgenoot is van groot belang bij het afvallen.

Infusie voor zwelling en bloedsomloop

0009ADXV8Q35J8HU C124

Een van de eigenschappen van boekweit thee is het effect van het verwijderen van overtollig water uit het lichaam. Deze aandoening uit zich vaak in bijvoorbeeld zwellingen in het gezicht of zwelling van de ledematen. Een aftreksel van boekweit zal ook verlichting brengen bij mensen die vaak een zwaar gevoel in de benen ervaren of een toenemend aantal gebarsten haarvaatjes op hun benen zien.

De drank is een zeer goede bron van rutine, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsomloop en het versterken en flexibeler maken van de bloedvaten. Op deze manier wordt het een belangrijk ingrediënt in de bescherming tegen de vorming van spataderen en de ontwikkeling van hartaandoeningen, atherosclerose en beroerte.

Waar helpt boekweitinfusie nog meer bij?

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van de niet voor de hand liggende thee zijn een schat aan ingrediënten met gunstige effecten op het lichaam. We weten al van de aanwezigheid van rutine en vezels in de samenstelling. Deze set wordt aangevuld met B-vitamines, vitamine E, magnesium, zink en ijzer. Hierdoor heeft boekweitinfusie een ontstekingsremmend effect en versterkt het de immuniteit – vooral na een infectie. De bioactieve stoffen uit boekweit kunnen ook de glucosespiegel stabiliseren, wat mensen met diabetes of insulineresistentie zullen waarderen.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje