Wat vlooien zijn, hoe ze op je huisdieren komen en hoe je ze kunt vermijden

Huisdieren

Je bent waarschijnlijk wel eens gebeten door een mug en hebt dagenlang jeuk gehad tot je huid rood werd van het krabben en de striem nog intact was. Je huisdier kan iets soortgelijks doormaken, hoewel hij niet de middelen heeft om het je te vertellen.

Maar in plaats van muggen wordt je hond of kat gebeten door vlooien en hun beten kunnen ernstigere gevolgen hebben als ze niet op tijd worden behandeld of vermeden.

Wat vlooien zijn en hoe ze in de vacht van je huisdier terechtkomen

Misschien heb je ze nog nooit gezien, maar je hebt er wel van gehoord. Vlooien zijn kleine insecten die tussen 1 en 3 mm lang, bruinachtig bruin en vleugelloos zijn. Deze ectoparasieten hechten zich vast aan de huid van je huisdieren of warmbloedige mensen om hun bloed op te zuigen.

Van de meer dan 2000 vlooiensoorten komen Ctenocephalides felis (kattenvlo) en Ctenocephalides canis (hondenvlo) het meest voor op honden en katten. Ze worden gevolgd door Pulex irritans en Pulex simulans (mensenvlo), Echidnophaga gallinacea (kippenvlo) en Archaeopsylla erinacei (egelvlo).

1366 2000 6

Vlooienbeten bij huisdieren veroorzaken voornamelijk jeuk, maar als je hond of kat veel jeuk heeft en niet stopt met krabben, kan er sprake zijn van een vlooienplaag. Huidreacties zijn te herkennen als rode puntjes.

De belangrijkste manier van besmetting is dat je hond in contact is geweest met andere besmette dieren en je hoeft elkaar maar te passeren in een park, op straat of in een wooncomplex.

De meeste honden krijgen vlooien door contact met andere besmette dieren. Deze vervelende parasieten kunnen echter ook op de loer liggen op besmette voorwerpen, zoals hondenstrooisel, omdat ze tot 10.000 keer achter elkaar kunnen springen met hoogtes tot 60 centimeter.

Een andere manier van besmetting is volgens experts via de omgeving, d.w.z. in de grond of op vochtige plekken, en ze komen tevoorschijn als de hitte op zijn heetst is. Vlooienlarven liggen op de loer in de omgeving, wachten tot een hond of kat verschijnt en komen dan uit en bespringen hen.

Het is belangrijk om te vermelden dat als een vlo eitjes heeft gelegd in je huis, het waarschijnlijk is dat ze succesvol zullen uitkomen, omdat kamers ideale omstandigheden hebben voor de ontwikkeling van vlooien, zoals stoffen, tapijten, kussens of banken.

Hoe kun je vlooien vermijden of er vanaf komen

1366 2000 5

Gelukkig zijn vlooien niet zo dodelijk of gevaarlijk als teken, maar ze kunnen wel infecties veroorzaken bij je huisdieren als je hond of kat te veel krabt. U kunt uw hond echter helpen of hun ongemak voorkomen door het volgende te doen:

  • Controleer je huisdier regelmatig, vooral als hij of zij samenwoont met andere dieren.
  • Baad je huisdier regelmatig met vlooienshampoo en gebruik een vlooienkam om het aantal volwassen insecten te verminderen. Maar raadpleeg altijd je dierenarts, want je kunt de huid van je huisdier irriteren. Een andere optie zijn droge baden voor honden.
  • Vraag je dierenarts naar behandelingsmogelijkheden om vlooien op je hond of kat te voorkomen en te doden.
  • Was beddengoed of kleding regelmatig in heet water.
  • Stofzuig tapijten, vloerkleden en bekleding om eventueel aanwezige vlooieneitjes en -larven te verwijderen.
  • Gebruik een milieuvriendelijke tapijtspray of insectenvernevelaar om vlooien te doden.
  • Gebruik geen huismiddeltjes zoals appelciderazijn, want dat werkt helemaal niet om vlooien te doden.

Eerder hebben we het gehad over het omgaan met hondenhaar in huis en tips gedeeld om dit probleem te minimaliseren.

  • Ook hebben we besproken hoe je ervoor kunt zorgen dat katten gelukkig zijn, bijvoorbeeld door ze voldoende aandacht en speelmogelijkheden te geven.
  • Verder hebben we het belang benadrukt van het regelmatig een kat naar de dierenarts brengt voor controle en vaccinaties.
  • Daarnaast is het essentieel om na te denken over een hond in huis en hoe deze zich verhoudt tot andere huisdieren.

Tot slot hebben we enkele tips gegeven om honden en katten veilig te houden tijdens de nieuwjaarsviering, zodat ze niet onnodig gestrest raken.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje