De keuken is een mythische plek in huis. Het is zo gevaarlijk dat er olie, vuur en gas samenkomen op één plek, maar ook zo vriendelijk dat het de heerlijkste lekkernijen voor je smaakpapillen oplevert.
Het grote probleem met deze plek is dat met zoveel voedsel en apparaten bij elkaar, sommige snel bederven. Vooral fruit, groenten, vlees, zuivelproducten enzovoort. Een oplossing voor dit probleem is vacuüm sealen, hoewel veel mensen zich nog steeds niet bewust zijn van de voordelen.
Wat is vacuümsealen en waarvoor wordt het gebruikt?
Vacuüm sealen, of vacuüm verpakken, is een techniek waarbij alle lucht uit een verpakking wordt gehaald met de belofte dat de houdbaarheid en bruikbaarheid wordt verlengd. Dit sealen wordt meestal gedaan met waterdicht plastic, maar er zijn nu ook tupperware die op deze manier kunnen worden geseald met behulp van een speciaal hulpmiddel.
Het geheim hierachter is dat door het voedsel na verloop van tijd te verpakken, het verspilling tegengaat en een grote hoeveelheid antioxidanten zich aan het voedsel hecht, wat een thermisch effect veroorzaakt ten gunste van het product.
Het helpt ook om de voedingseigenschappen van het voedsel te behouden, gebaseerd op de afwezigheid van lucht; het voorkomt de verspreiding van micro-organismen, waardoor schimmels of bacteriën kunnen groeien; het vertraagt de afbraak van enzymen, d.w.z. het voorkomt de oxidatie van vet en vitamines; en het voorkomt het bruin worden van koolhydraten.
Wat zijn de voordelen van vacuüm sealen?
Afhankelijk van de expert zijn er meerdere voordelen aan het gebruik van deze techniek, maar de meeste experts zijn het erover eens:
- Er is geen verlies van geur, smaak, kleur of voedingsstoffen.
- Voedsel behoudt zijn textuur, versheid en stevigheid beter.
- Je kunt besparen op inkopen, omdat je in grote hoeveelheden kunt kopen en dan in kleine hoeveelheden kunt uitpakken.
- Je bespaart tijd, want je kunt je eten koken, het meerdere dagen afgesloten bewaren en het dan uit de verpakking halen om het op te eten als je geen tijd hebt.
- Vacuümverpakken. Je kunt voedsel bewaren met specerijen, kruiden en smaakmakers en als je het vacuüm verpakt, trekken deze in het voedsel. Wanneer je het gaat marineren, zul je merken dat de smaak intenser wordt.
- Als je ze vacuüm invriest, kunnen ze zelfs maanden bewaard worden zonder te ontbinden, verbranden of bederven.
- Ze verliezen geen gewicht, zoals bij andere vormen van invriezen.
- Ze geven geen geuren of smaken af aan andere voedingsmiddelen in de vriezer of koelkast.
Welke voedingsmiddelen kunnen vacuüm worden geseald en hoe lang?
Het is belangrijk om te vermelden dat deze tabel een benadering is en ook afhangt van de conditie van het voedsel vlak voor het bewaren.
Voedsel |
Natuurbehoud (dagen) |
Vacuümopslag (dagen) |
---|---|---|
Carne |
3 |
15 |
Gekookt vlees |
6 |
20 |
Vis |
2 |
7 |
Mr. |
1 |
6 |
Zoetigheden |
5 |
15 |
Koekjes |
90 |
365 |
rijst |
120 |
365 |
Thee en koffie |
120 |
365 |
Gepasteuriseerde pasta |
90 |
365 |
Fruta seca |
30 |
90 |
Vers fruit |
8 |
15 |
Groenten |
5 |
10 |
Verse kaas |
7 |
25 |
Gerookte kaas |
20 |
60 |
Worsten |
2 |
20 |