Haverzemelen worden vaak onderschat, maar het is een echt supervoedsel. Rijk aan vitale voedingsstoffen, heerlijk en veelzijdig, zijn ze ideaal om af te vallen.
Haverzemelen zijn het ideale supervoedsel om af te vallen. Het is snel te bereiden en is zelfs beter dan havermout om effectief vet te verliezen.
Havermout is een populair ontbijt, of het nu als pap, overnight oats of in muesli is. De vlokken gemaakt van haverzaad hebben echter een sterke concurrent: haverzemelen.
Wat zijn haverzemelen?
Haverzemelen houden u lang vol en zijn geweldig om af te vallen.
Het gemalen product wordt gemaakt van de buitenste lagen van de haverkorrels, de haverkiem en de buitenste lagen van het endosperm. Zemelen bevatten zelfs meer voedingsstoffen dan gerolde haver!
Glutenvrij en vol voedingsstoffen
Een blik op de voedingstabel leert dat 100 gram haverzemelen maar liefst 15 gram eiwit bevat en veel mineralen zoals zink, magnesium, fosfor en ijzer. Er zitten ook vitamine B1 en B6 in.
De hoge hoeveelheid koolhydraten (ongeveer 45 gram) geeft u een extra portie energie en zorgt dus voor de perfecte start van de dag. Vergeleken met andere granen zoals tarwe, bevat haver ook weinig gluten.
Het ideale ontbijt om af te vallen
Als u wilt afvallen zonder koolhydraten op te geven, kunt u het beste kiezen voor haverzemelen: De complexe koolhydraten worden langzaam verteerd en houden daarom de bloedsuikerspiegel stabiel.
Dit betekent dat trek in zoet en hartig voedsel wordt voorkomen. Haverzemelen scoren ook punten met een goede portie vezels, die zorgen voor een goede spijsvertering.
De belangrijkste vezels in haverzemelen zijn bètaglucanen, die een positief effect hebben op uw cholesterolgehalte. Ze bevorderen de vorming van galzuren uit cholesterol in de lever, zodat er minder cholesterol in het bloed blijft en kan worden afgezet in de bloedvaten.
Hoeveel haverzemelen moet u eten?
Onderzoekers raden drie tot vier gram per dag aan, zodat de oplosbare vezels hun positieve effecten kunnen ontvouwen – zoveel zit er in zes tot acht opscheplepels haverzemelen.
Geschikte recepten met haverzemelen
U hoeft de krachtkorrels echter niet alleen te eten – ze smaken bijvoorbeeld bijzonder goed in pap: kook gewoon wat melk of water, meng met de zemelen en uw ontbijt is klaar.
Als u van afwisseling houdt, kunt u haverzemelen door smoothies, soepen of stoofschotels mengen. Gemengd met een beetje water en een snufje zout moeten de granen zorgen voor een snelle verzadiging vóór de hoofdmaaltijd.
Zo komt u niet in de verleiding om te overdrijven met pasta, hamburgers en dergelijke.