Fruit is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse voeding. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die aanraadt om vijf stuks fruit per dag te eten. Dit soort voedsel onderscheidt zich doordat het boordevol voedingsstoffen zit die noodzakelijk zijn voor het organisme. Hoewel we in Spanje dol zijn op onder andere sinaasappels, bananen, kersen, meloen of watermeloen, zijn er landen met andere exotische en tropische soorten die net zo lekker zijn. Daarom worden er de laatste jaren veel van deze soorten naar ons land geïmporteerd en worden ze zowel op het vasteland als op de eilanden verbouwd.
Qua klimaat zijn de Canarische Eilanden bijvoorbeeld de plek geworden waar de guave wordt geteeld die het meest lijkt op zijn kenmerken. Deze vrucht, die groeit in Mexico en andere delen van Midden- en Zuid-Amerika, valt op als een voedingsmiddel vol eigenschappen en voordelen die het het label “supervoedsel” hebben opgeleverd. In feite wordt het al sinds de precolumbiaanse tijd voor medicinale doeleinden gebruikt. Aan de binnenkant lijkt het op een tomaat, waarmee het qua voedingswaarde overeenkomsten heeft, maar de bladeren zijn ook belangrijk, die perfect zijn om te infuseren.
Van menstruatiepijn tot bloeddruk: de voordelen van guave
Zoals we al hebben vermeld, heeft guave een groot aantal voordelen, waaronder het verlichten van menstruatiepijn. Deze vrucht wordt daarom sterk aanbevolen voor vrouwen die nog steeds last hebben van menstruatiekrampen. In deze zin wordt het aanbevolen om een aftreksel van het extract van de bladeren te bereiden. Het is een ideale optie voor vrouwen die last hebben van primaire dysmenorroe.
Het helpt ook om de bloeddruk te verlagen. Een van de meest voorkomende ziekten bij vrouwen in de menopauze is hoge bloeddruk. Het is aangetoond dat regelmatige consumptie van deze vrucht helpt om deze niveaus te verbeteren. Het helpt ook om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Dit is allemaal te danken aan de eigenschappen die rijk zijn aan antioxidanten, kalium en vezels.
Het type vezel dat het bevat is pectine, wat direct gerelateerd is aan gewichtsverlies en cholesterolverlaging. Dit komt omdat het het lichaam verzadigd houdt, wat het legen van de maag vertraagt en snacken tussen de maaltijden door voorkomt.
Volgens de Spaanse Voedingsstichting (FEN) zijn andere voedingsstoffen waarvoor het zich onderscheidt: het vitamine A- en C-gehalte, fosfor, kalium, ijzer en lycopenen, die essentieel zijn voor het immuunsysteem, het voorkomen van kanker en een optimale gezondheid van de huid.
Hoe guave eten
Omdat het een vrucht van tropische oorsprong is, wordt hij veel gegeten in landen waar hij geteeld wordt in de vorm van sap, compote of ijs. De gezondste manier om guave te eten is echter in zijn natuurlijke vorm, zodat u van alle inhoud kunt genieten. Het is een vrucht die in zijn geheel wordt gegeten, inclusief schil, zaden en vruchtvlees. Natuurlijk is het aan te raden, zoals bij elk fruit, om het vooraf te wassen om bacteriën en onzuiverheden te verwijderen.
Daarnaast bevat guave, zoals hierboven vermeld, ook bladeren die perfect zijn om te infuseren. Dit resulteert in een geneeskrachtige drank die weinig onderdoet voor de rauwe en natuurlijke vorm.