Dit voedsel helpt de bloedsomloop en de hartspier te verzorgen en het immuunsysteem te versterken. Het begrip supervoeding wordt vaak te lichtvaardig gebruikt. Het is juister om te spreken van voedingsmiddelen die, wanneer ze op de juiste manier en binnen een specifiek voedingsplan worden geconsumeerd, talrijke voordelen voor het organisme opleveren, zowel in het algemeen als voor bepaalde groepen mensen. In Spanje zijn er een paar inheemse soorten, maar we kunnen ook genieten van een aantal die van ver zijn gekomen en nu volledig zijn ingeburgerd in het dagelijks leven aan deze kant van de Atlantische Oceaan.
Van de vruchten die uit Amerika zijn gekomen, is er één die bijzonder verfrissend en heerlijk is: de guave. En alsof dat nog niet genoeg is, blijkt na een grondige bestudering van de gezondheidsvoordelen dat de vrucht al sinds de precolumbiaanse tijd voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. De bladeren hebben niet alleen prachtig vruchtvlees, maar zijn ook heerlijk om infusies van te maken die deze heilzame effecten nog directer maken.
Meerdere toepassingen van guave en hoe het te bereiden
De guave is van tropische oorsprong en wordt heel vaak geconsumeerd in de vorm van sap of ijs in de landen van Midden-Amerika, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Verse guave bevat vitamine A en C, fosfor, kalium en ijzer, wat een immunologische versterking is voor degenen die het consumeren. Het helpt ook bij het verzorgen van de bloedsomloop en de hartspier, omdat het de bloeddruk helpt verlagen.
Volgens de Spaanse Voedingsstichting (FEN) bevat guave 273 milligram vitamine C en de Universiteitskliniek van Navarra onderschrijft het in een onderzoek waarin het wordt genoemd onder de voedingsmiddelen die de grootste hoeveelheid vitamine C leveren.
Guavathee heeft op zijn beurt ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, met een verjongend effect als gevolg.
Het helpt ook om slechte cholesterol (LDL) onder controle te houden en goede cholesterol (HDL) aan te maken. Voor de controle van de bloedsuikerspiegel helpt guave bij hypoglykemie en helpt het bij de goede werking van insuline in zijn rol als transporteur van suiker van de bloedbaan naar de cellen.
De thee is heel eenvoudig te bereiden: een handvol guavebladeren in een liter kokend water gedurende vijf minuten. Voor consumptie verwijdert u de bladeren en laat u het even trekken.