De bakplaat schoonmaken: Huismiddeltje doet wonderen bij hardnekkig vuil

Schoonmaken van de oven

We bakken taarten, gratineren lasagne en gooien soms gewoon een diepvriespizza in de oven. Altijd bij ons: de bakplaat. En zelfs als er bakpapier tussen de bakplaat en het voedsel zit, blijft het nooit schoon. Integendeel: vet brandt in en de bakplaat is bijna niet schoon te krijgen. Er is een truc om dat te veranderen.

De bakplaat schoonmaken: vaatwastabs doen wonderen

Hoe vaak hebben we niet geprobeerd om ingebrand vet en andere resten met spierkracht weg te schrobben? Meestal tevergeefs. Verkleuring en vetresten blijven vaak achter.

7385566 backofen reinigen mit mitteln aus dem haushalt und ohne chemie 2kMH

Met één methode zou dit echter tot het verleden moeten behoren. Het enige wat consumenten nodig hebben is een vaatwastablet, afwasmiddel en een beetje geduld. Om de aangekoekte bakplaat schoon te maken, plaats je gewoon het vaatwastablet in het midden van de plaat en voeg je een beetje afwasmiddel toe (meer life hacks op It swaentsje).

Maak je bakplaat eindelijk schoon: Het zou moeten werken met een vaatwastablet

Giet vervolgens kokend water uit de waterkoker over het mengsel. Nu is het tijd om te wachten – laat het mengsel een paar minuten inwerken.

Het meeste vuil op de bakplaat zou nu opgelost moeten zijn en kan gewoon in de gootsteen worden gegoten. Als er vlekken achterblijven, moeten consumenten hun spieren testen en opnieuw schrobben – het is belangrijk dat alle sporen van afwasmiddel en vaatwastabletten worden weggespoeld.

De bakplaat schoonmaken: Andere huishoudelijke middelen om aangebrand voedsel te verwijderen

Als je helemaal geen schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, kun je ook de volgende huismiddeltjes proberen om de oven en bakplaat schoon te maken:

  • Zout: Bedek op een bakplaat alle aangebrande plekken goed met zout. Bak 30 tot 50 minuten in de oven op 50 graden tot het zout lichtbruin kleurt. Giet het zout af en was de bakplaat schoon met water en een spons.
  • Bakpoeder: Vul de bakplaat met warm water. Giet het bakpoeder erin en laat een half uur inwerken. Veeg de bakplaat uit en je bent klaar. Volgens Utopia kun je ook een dikke pasta maken van een paar pakken bakpoeder. Dit kun je in hardnekkige vlekken wrijven en een nacht laten inwerken.
  • Azijn en citroensap: Meng beide vloeistoffen 1:1 en verdeel over de bakplaat. Bak de bakplaat met het mengsel 20 minuten op 200 graden – het citroensap moet de scherpe azijngeur een beetje neutraliseren. Daarna laten uitlekken en schoonmaken.
  • Zuiveringszout: Net als bij bakpoeder wordt zuiveringszout gemengd met water en op de bakplaat gesmeerd. 50 gram zuiveringszout zou voldoende moeten zijn. Laat het mengsel een paar uur inwerken voordat je het afspoelt met water.

Eerder hebben we het gehad over het oven schoonmaken, een klus die voor velen een uitdaging kan zijn.

  • Daarbij hebben we benadrukt dat een bakplaat veel vuil heeft naarmate hij vaker wordt gebruikt, wat het schoonmaken extra belangrijk maakt.
  • We hebben ook tips gedeeld over hoe je de ovenrekken effectief kunt reinigen, zodat je oven weer als nieuw wordt.

Het is cruciaal om deze onderdelen goed te onderhouden, zodat je kunt genieten van een schonere en gezondere kookomgeving.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje