De banaan is niet alleen een van de meest gegeten vruchten ter wereld, maar ook een van de gezondste. Het is een uitstekende bron van kalium, vezels en vitamine C en B6. Hij is ook erg veelzijdig, want hij kan rauw, gekookt of als ingrediënt in veel recepten worden gegeten, zoals gebak, smoothies en brood.
Vanwege de zoete smaak en zachte textuur is het een populair alternatief voor zowel kinderen als volwassenen. Bovendien is het een erg handige vrucht om onderweg te eten, omdat hij makkelijk te vervoeren is en erg hygiënisch (u kunt hem met uw handen schillen zonder dat hij vies wordt). Hoewel het meer calorieën bevat dan een appel of een peer, is het nog steeds een caloriearm voedingsmiddel, omdat het niet meer dan 100 kcal per 100 gram bevat.
Zoals we allemaal weten zijn bananen rijk aan kalium, een mineraal dat een fundamentele rol speelt in de nierfunctie, omdat het de urineproductie stimuleert. Daarom kan de consumptie ervan ons enorm helpen bij deze taak. De consumptie ervan moet echter matig zijn , zoals verschillende gezondheidsdeskundigen stellen.
En in het geval van nierfalen is het het beste om het te vermijden, omdat het van vitaal belang is om de kaliumspiegel op peil te houden. Als de nieren niet goed werken, kunnen ze misschien niet de juiste hoeveelheid kalium elimineren, waardoor er zich te veel kalium in het bloed ophoopt en ademhalingsmoeilijkheden of zelfs hartaanvallen kunnen ontstaan.
Desondanks hebben bananen een heleboel eigenschappen, en volgens de gespecialiseerde website ‘TuaSaude‘ zijn de volgende enkele van de belangrijkste
1. Ideaal voor sporters
Het is een van de beste natuurlijke fysieke herstelmiddelen die er bestaan, vooral voor topsporters of veeleisende trainingssessies.
2. Helpt hartaandoeningen voorkomen
Het bevat drie belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, vezels en antioxidanten. Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat de inname van kalium helpt om de bloeddruk in evenwicht te houden, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.
3. Voorkomt bloedarmoede
Het bevordert de aanmaak van hemoglobine en het behoud van voldoende ijzer in het bloed.
4. Verlaagt de bloeddruk
Het is een uitstekende bron van magnesium en kalium, mineralen die de ontspanning van bloedvaten bevorderen, de bloedcirculatie vergemakkelijken en helpen om bloeddruk te voorkomen en te verlagen.
5. Verbetert de geestelijke gezondheid
Het bevat tryptofaan, een aminozuur dat betrokken is bij de vorming van hormonen die de stemming verbeteren en helpen ontspannen, en magnesium, een mineraal dat depressie voorkomt, angstniveaus vermindert en de algehele stemming verbetert.
6. Helpt cholesterol onder controle te houden
Dankzij het vezelgehalte, dat de cholesterolabsorptie in de darmen vermindert, en het kaliumgehalte, een essentieel mineraal voor de werking van het hart, helpt deze vrucht de cardiovasculaire gezondheid te behouden en ziekten zoals hartaanvallen, atherosclerose en beroertes te voorkomen.
Eerder hebben we het gehad over verschillende nuttige onderwerpen die onze gezondheid kunnen bevorderen. We bespraken de voordelen van sinaasappels, die boordevol vitamine C zitten en ons immuunsysteem een boost geven. Daarnaast hebben we het belang van rusten besproken, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien in ons drukke leven. Ook spraken we over het gebruik van citroenschillen, die niet alleen smaak aan gerechten kunnen toevoegen, maar ook diverse gezondheidsvoordelen hebben. Tot slot hebben we het gehad over het maken van wortel- en selderijsap, een verfrissende en voedzame drank die makkelijk thuis te bereiden is.