Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Volgens deze voedingsdeskundige maken we echter een fout die uiteindelijk zijn tol kan eisen.
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat is wat onze moeders en grootmoeders altijd hebben gezegd. Populair geloof of niet, de waarheid is dat veel mensen dit letterlijk nemen en zo veel mogelijk ontbijten. Het eerste wat je waarschijnlijk doet kort nadat je wakker wordt, is koffie drinken en daar wat zoetigheid of toast bij eten .
Deze tweede optie is niet alleen een van de favorieten van de Spanjaarden, maar het is ook een strikt typisch ontbijt geworden. Of het nu met tomaat, olie, ham of boter en jam is, toast is meestal de favoriete optie voor velen van ons.
We zijn ons ervan bewust dat we binnen het mediterrane dieet al ontelbare keren hebben gehoord dat het heel gezond is om ’s ochtends als eerste toast met olijfolie of tomaat te eten. Maar misschien is het niet zo gezond als we denken.
Of toch niet volgens Estíbaliz García, een verpleegster en diëtiste-voedingsdeskundige, die onlangs een video publiceerde waarin ze twee fouten onthult die veel mensen maken bij het ontbijt.
Een voedingsdeskundige onthult de fout die je maakt als je toast met olie eet als ontbijt
Op haar Instagram-profiel @nutribaliz uploadt deze voedingsdeskundige allerlei voedselgerelateerde content en in deze video maken volgens haar “de meeste mensen deze twee fouten bij het ontbijt”.
De eerste heeft precies te maken met toast. Dat wil zeggen, “zonder voldoende eiwitten en voldoende vet toe te voegen”. Voor mensen die toast eten “alleen brood met olie en tomaat, of brood met boter en jam, is het beter om helemaal niet te ontbijten, omdat dit ontbijt je, in plaats van energie te geven, ervan berooft”, legt hij uit in zijn video. “Je zult je na een paar uur moe en hongerig voelen”, voegt ze eraan toe.
Volgens deze voedingsdeskundige is de beste optie om “in plaats daarvan toast met avocado en een paar eieren als ontbijt te nemen, of Iberische ham met olie aan je toast toe te voegen”.
De tweede fout is om “vruchtensappen te consumeren”.
“In een context waarin je een groot deel van de ochtend zittend doorbrengt, raad ik vruchtensappen niet aan als ontbijt, omdat ze veel fructose en weinig vezels bevatten, waardoor je binnen de kortste keren een hongergevoel krijgt,” concludeert hij.
Het typisch Spaanse ontbijt dat in de loop der jaren geheugenverlies kan veroorzaken: de wetenschap zegt het
Van de mensen die van toast houden, zijn er veel die ervoor kiezen om het met boter of margarine te eten. Er wordt gezegd dat boter vetrijk is, dus vervang het liever door margarine, maar als je een van degenen bent die dit doen, doe je het verkeerd. Hoewel er wordt gezegd dat het minder verzadigd vet bevat dan boter, is de waarheid dat margarine rijk is aan transvetten, die als slechter voor je gezondheid worden beschouwd.
Bovendien kom je er zwaarder door aan en kun je last krijgen van ziektes zoals diabetes en andere gezondheidsproblemen. Daarom raden experts aan om meer gebruik te maken van andere producten zoals olijfolie of plantaardige shortening.
Volgens een recent onderzoek kunnen deze vetten zelfs de oorzaak zijn van geheugenverlies. Eerder bleek uit een onderzoek onder leiding van dr. Beatrice Golomb, hoogleraar gezins- en preventieve geneeskunde aan de University of California School of Medicine en gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, dat vetten inderdaad invloed hebben op het geheugen.
Sinds april 2021 heeft de Europese Unie afgesproken om het gehalte aan transvetten in voedsel te beperken en sindsdien is het maximum voor de industrie twee gram transvet per 100 gram gebruikt vet. Vijf procent van deze vetten zit in natuurlijke voedingsmiddelen zoals rundvlees, room of voedingsmiddelen zoals boter. De overige 95% is kunstmatig vervaardigd om duurzaamheid te geven aan industrieel en verwerkt voedsel, waaronder margarine. Dit zijn “slechte vetten” omdat het lichaam er niets aan heeft.
Sommige mensen kiezen margarine als een “gezondere” optie voor boter, terwijl ze zich er waarschijnlijk niet van bewust zijn dat het een optie is waarvan de vetzuren grotendeels verzadigd zijn en op de lange termijn onze gezondheid en ons geheugen kunnen aantasten. Dr. Golomb zei in het onderzoek dat deze vetten schadelijke effecten hebben op de hersenen en legde uit dat het verband tussen geheugenverlies en de aanwezigheid van transvetten “groot” is en bijdraagt aan het bewijs “dat transvetten niet iets zijn dat mensen in hun mond moeten stoppen”.
Bovendien verhogen transvetten in margarine het LDL-cholesterol, dat wordt beschouwd als het “slechte” cholesterol, en verlagen ze het “goede” cholesterol. Hierdoor hoopt vet zich op en kunnen slagaders verstopt raken, wat leidt tot cardiovasculaire problemen die zeer gevaarlijk kunnen zijn.
Het leidt ook tot gewichtstoename en ziekten zoals diabetes en andere gezondheidsproblemen. Daarom raden deskundigen aan om meer gebruik te maken van andere producten zoals olijfolie of plantaardige vetten.
Eerder hebben we geschreven over hamburgervlees, een populaire keuze voor veel maaltijden, en hoe je het het beste kunt bereiden.
- We hebben ook besproken wat je kunt doen met een natuurlijke vetverbrander, die kan helpen bij gewichtsverlies en een gezond dieet ondersteunt.
- Bovendien hebben we de voordelen van eieren belicht, die rijk zijn aan voedingsstoffen en veelzijdig zijn in de keuken.
- Een interessante toevoeging aan koffie die we hebben genoemd, kan voor extra smaak en voedingswaarde zorgen.
Tot slot hebben we het gehad over cholesterol, zijn effecten op de gezondheid en hoe je de inname kunt beheren voor een betere levenskwaliteit.