Tamarinde is rijk aan water, kalium, vezels, vitamine C, A, B1, een van de vruchten met de meeste antioxidanten en de beste gezondheidsvoordelen.
Tamarinde is een vrucht met veel gezondheidsvoordelen dankzij zijn voedingsprofiel en antioxiderende eigenschappen; het vruchtvlees is zeer voedzaam en dorstlessend dankzij het hoge watergehalte.
Het werkt vaak als een natuurlijk laxeermiddel en helpt constipatie te verlichten en de spijsvertering te verbeteren. Het hoge vezelgehalte helpt de opname van suiker in de darm te verminderen, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Het is rijk aan antioxidanten en saponinen, dus het kan helpen om het “slechte” cholesterol (LDL) in het bloed te verlagen. Het bevat vitamine A en C, die essentieel zijn voor het behoud van een sterk immuunsysteem.
De antioxidanten helpen vrije radicalen te bestrijden, waardoor huidveroudering wordt vertraagd. De vitamine A in tamarinde is belangrijk voor de gezondheid van de ogen en kan ziekten als maculadegeneratie en staar helpen voorkomen.
Een van de voordelen is ook het helpen verminderen van ontstekingen en pijn, wat nuttig is bij de behandeling van ontstekingsziekten en zelfs allergische aandoeningen.
Voedingswaarde van tamarinde
- Calorieën: 239-240 kcal
- Eiwit: 2,8 g
- Koolhydraten: 62,5-63 g
- Vezels: 5-5,1 g
- Vet: 0,6 g
- Water: 31,4 g
- Vitamine C: 3,5-6 mg
- Kalium: 570 mg
Tamarinde is zeer veelzijdig in de keuken. U kunt het koken om sauzen voor vlees of vis, saladedressing en dressing te maken. U kunt zelfs tamarindewater maken door het vruchtvlees in heet water te laten weken, het te zeven en te mengen met koud water en suiker.