De verwarming uitzetten of tot een minimum beperken als we het huis verlaten: dit is het beste wat je kunt doen als je minder geld wilt uitgeven.

Verwarming systemen

Met de komst van intens koud weer zetten de meeste huishoudens hun verwarming aan en een van de meest voorkomende vragen is wat we ermee moeten doen als we voor een relatief korte tijd van huis zijn.

Het is duidelijk dat als we de hele dag buitenshuis gaan werken of studeren, het aan laten staan van de verwarming zonder dat er iemand thuis is energieverspilling is, maar niet zozeer als we maar een korte tijd weg zijn, hooguit een paar uur om verschillende redenen.

Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat we boodschappen moeten doen in een winkel in de buurt, naar een middagles gaan, naar de sportschool gaan, een tijdje op bezoek gaan bij een buurman of vriend, etc. Is het beter om de verwarming helemaal uit te zetten of minimaal aan te laten?

80914cbac62139bb65d23c381aec5828

De verwarming volledig uitschakelen of op de minimumstand laten staan

Elk huis en elke woongroep is een specifiek geval dat we moeten analyseren, rekening houdend met aspecten zoals de regio waarin we wonen, de oriëntatie van de kamers, de afmetingen, het aantal ramen, het type isolatie in de muren, het verwarmingssysteem dat we hebben geïnstalleerd en de thermische inertie van het huis.

Dit laatste punt is van fundamenteel belang en elke gebruiker zal min of meer weten wat de thermische inertie van zijn huis is, omdat dit in feite het niveau van thermische isolatie van het huis is en hoe de temperatuur van het interieur varieert wanneer het stopt met warmte leveren in de winter of kou leveren in de zomer.

De reden hiervoor is dat het handhaven van een optimale comforttemperatuur van 20 graden Celsius of meer in huis wanneer de buitentemperatuur ver onder dit cijfer ligt, over het algemeen een grote continue input van energie vereist vanwege de verschillende warmteverliezen in huis via muren, ramen of plafonds. Maar dit is alleen het geval als de thermische traagheid van het huis laag is. Met andere woorden, de warmte in huis gaat snel verloren.

Het is raadzaam om het inschakelen van de verwarming aan te passen aan de daadwerkelijke bezettingstijd van de woningen en deze ’s nachts uit te schakelen, want als je ligt en ingestopt bent, is verwarming niet nodig, omdat 15-17ºC genoeg is om comfortabel te slapen.

In de regel is het veel efficiënter om de verwarming ’s nachts uit te zetten en een paar minuten aan te zetten als je opstaat, dan om hem de hele nacht aan te laten staan.

Maar de situatie verandert als ons huis goed geïsoleerd is of als we voor korte tijd weggaan. Als de tijd dat we van huis zijn korter is dan de tijd die het huis nodig heeft om af te koelen van de comforttemperatuur (tussen 20-23 ºC) wanneer we stoppen met verwarmen tot een temperatuur die we als minimaal draaglijk beschouwen (bijvoorbeeld 14-15 ºC), is het beter om de verwarming aan te laten, zelfs op het minimum of in ieder geval de thermostaat drie of vier graden lager te zetten om geld te besparen.

photo 2025 01 07 16 02 57

Dit voorkomt dat de apparatuur weer vanaf nul moet worden opgestart als je thuiskomt en weer de comforttemperatuur wilt bereiken, waardoor een hoger piekverbruik van energie nodig is, wat bijvoorbeeld essentieel is in elektrische systemen als je je in de uren met de hoogste kosten van je elektriciteitstarief bevindt, wat meestal in de namiddag is.

Een bijzonder geval: hout- en pelletfornuizen

De bovenstaande aanbeveling geldt in het algemeen voor elektrische, gas- en olieverwarmingssystemen, maar er is één specifiek geval waarin het misschien niet zo duidelijk is of het raadzaam is om alles uit te laten telkens als we even weggaan: als we hout- en pelletkachels hebben.

Als we thuis een van deze verbrandingssystemen hebben, zal het niet zo snel en gemakkelijk zijn omhet vuur volledig uit te schakelen en het weer aan te steken zodra we thuiskomen en de “kruistemperatuur” terugkrijgen, vooral bij traditionele fornuizen waarbij we bij thuiskomst opnieuw houtsnippers, pellets enz. moeten gebruiken, die ook meer kosten.

Als we een bouwpakketfornuis of open haard hebben met deuren en beschermend glas die we volledig kunnen sluiten en we gaan voor een korte tijd weg, is het aan te raden omhet te laten branden met de rookkanalen bijna gesloten , zodat de verbranding langzamer verloopt en met voldoende brandstof om de tijd dat we van huis zijn door te komen.

Als we daarentegen een open fornuis of open haard zonder deuren of veiligheidsglas hebben, is het niet aan te raden om het vuur onder geen beding te laten branden als we er niet bij kunnen zijn om het te controleren.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje