Dit is de maximale tijd die u in de winter moet ventileren om schimmelvorming te voorkomen.

Handige tips

Frisse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar kunt u ook te veel ventileren? Ontdek waarom het overmatig openen van ramen problematisch is (en het gaat niet alleen om verwarmingskosten).

Ventilatie is essentieel voor het behoud van een gezond binnenklimaat. Het vermindert de vochtigheid in kamers, voorkomt schimmelvorming en voert verontreinigende stoffen die door bouwmaterialen en meubels worden uitgestoten, af naar buiten. Bovendien verlaagt het openen van ramen de CO₂-niveaus en verhoogt het de zuurstof, waardoor de lucht afkoelt.

Maar is het mogelijk om te veel te ventileren? Het antwoord is ja, en niet alleen vanwege de verwarmingskosten, maar ook vanwege mogelijke schade aan het huis.

Nadelen van te veel luchten in de herfst en winter

De ramen lang open laten staan bij koud weer kan twee grote problemen veroorzaken:

1. Hoog energieverbruik

Hoe meer u ventileert, hoe meer u moet verwarmen. De ramen de hele dag open laten staan, zelfs half open, verhoogt de verwarmingskosten en heeft een negatief effect op het milieu als er fossiele brandstoffen zoals gas of olie worden gebruikt.

2. Verhoogd risico op schimmelgroei

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, kan overmatige ventilatie ook de groei van schimmel bevorderen, die soms in eerste instantie moeilijk te ontdekken is. Door afkoeling van oppervlakken zoals muren, vloeren en meubels kan er vocht op condenseren.

Dit gebeurt wanneer warme, vochtige lucht uit andere kamers in contact komt met koude oppervlakken, waardoor ideale omstandigheden voor schimmelgroei ontstaan.

Ventileren in de winter

Volg deze aanbevelingen om goed te ventileren bij koud weer en problemen te voorkomen:

  • Schokventilatie in plaats van continu: zet de ramen twee tot vier keer per dag 5 tot 10 minuten volledig open in plaats van ze uren op een kier te houden.
  • Kruisventilatie voor maximale efficiëntie: open verschillende ramen en deuren om tocht te creëren en de lucht sneller te koelen.
  • Pas de duur van de ventilatie aan de buitentemperatuur aan: op koude dagen 3 tot 5 minuten ventileren; opmilde dagen 10 tot 15 minuten ventileren.
  • Zet de verwarming uit tijdens het ventileren: zorg ervoor dat u deze uitzet tijdens het ventileren en weer aanzet wanneer u de ramen sluit om energieverspilling te voorkomen.
  • Controleer de luchtvochtigheid met een hygrometer: de optimale luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen 40% en 60%. Een nauwkeurige en goedkope hygrometer kunt u kopen vanaf 11 euro.

Wat kunt u doen als de kamer te droog is?

  • Plaats bakjes met water: Plaats bakjes met water in de buurt van radiatoren of warmtebronnen zodat het water langzaam verdampt.
  • Kamerplanten: Planten geven vocht af aan de lucht.
  • Droog kleren binnenshuis: door kleren binnenshuis op te hangen, wordt er vocht gegenereerd doordat het water uit de kleren verdampt.

VENTILEREN OP REGENACHTIGE OF VOCHTIGE DAGEN

Ventileren op regenachtige dagen of wanneer de luchtvochtigheid buiten hoog is, lijkt misschien contraproductief, maar het is mogelijk om het op de juiste manier te doen om vochtproblemen binnenshuis te voorkomen. Hier volgen enkele nuttige tips:

  1. Kies het juiste moment: ventileer op momenten van de dag dat het lichter regent of er pauzes zijn, bij voorkeur als er wat zon is.
  2. Gebruik regenbescherming: als u ramen met overstekken of luifels hebt, gebruik deze dan om de ramen open te zetten zonder water binnen te laten.
  3. Gecontroleerde ventilatie: als het buiten erg vochtig weer is, beperk de ventilatietijd dan tot 3-5 minuten om te voorkomen dat vocht van buitenaf zich in huis ophoopt.
  4. Gebruik afzuigventilatoren: in badkamers en keukens, waar de luchtvochtigheid hoger is, gebruikt u afzuigventilatoren om vochtige lucht efficiënt af te voeren.
  5. Droog de lucht met ontvochtigers: Als de luchtvochtigheid binnenshuis hoog blijft, overweeg dan het gebruik van ontvochtigers om de luchtvochtigheid in een optimaal bereik van 40-60% te houden.
Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje