De verzorging van een varen is niet ingewikkeld, maar je moet niet vergeten om hem regelmatig te voeden zodat hij bestand is tegen ziekten en plagen. Geniaal hiervoor is een zelfgemaakte varenmeststof die je maakt van twee ingrediënten. Geef je varen hiermee elke vier weken water en hij zal als een gek groeien. Zijn dikke en groene bladeren zullen de pot snel vullen.
Geef je varen hiermee elke vier weken water en hij zal groeien als een gek. Zijn dikke en groene bladeren zullen de pot vullen
In de jaren 90 stond de varen in bijna elk Nederland huis en sommige mensen behandelen hem nog steeds met liefde. Hoewel de verzorging van de varen niet veeleisend is, is het noodzakelijk om een paar belangrijke regels in acht te nemen, zodat hij het hele jaar door onze ogen plezier doet met zijn groene, weelderige bladeren. Eén foutje kan er namelijk voor zorgen dat een varen wegkwijnt en de bladeren geel worden. Geef de plant niet alleen een zonnige plek en vocht, maar zorg er ook voor dat je hem voedingsstoffen geeft. Deze stimuleren de groei en beschermen de plant tegen ziekten en plagen. Een zelfgemaakte varenmeststof van melk helpt hierbij. Besproei je varen hiermee om de 4 weken en hij zal als een gek groeien.
Zelfgemaakte meststof voor melkvarens. Hoe bereid je het?
Melk bevat grote hoeveelheden calcium en ook veel andere waardevolle voedingsstoffen. Zo’ n zelfgemaakte varenmeststof zal de bladeren weer weelderig groen maken, het wortelsysteem versterken en de plant stimuleren om sneller te groeien. De lactoferrine in de melk heeft een schimmeldodend en bacteriedodend effect, dus het zal de plant perfect beschermen tegen ziekten. Hoe maak je de varenmeststof klaar? Dat is heel eenvoudig. Giet 60 ml melk in 500 ml gekookt en gedestilleerd water, roer en geef je varen water.
Varen verzorgen
De varen houdt van matig vochtige grond en een gemiddelde luchtvochtigheid. Hij moet 1-2 keer per week water krijgen. In de herfst en winter moet je niet vergeten om de varen te besproeien (met zacht water). Als de lucht te droog is, zal de bloem verwelken. Aan de andere kant, als de bladeren geel worden en afvallen, is overtollig water de oorzaak. Als de bladeren aan de randen verwelken, is dat een teken dat de lucht te droog is. Onthoud ook dat dit een plant is die van diffuus licht houdt. Stel de bloempot niet bloot aan direct zonlicht. Een huisvaren die in een donkere hoek wordt achtergelaten, zal echter sterven.
Eerder hebben we het gehad over de prachtige vergeet-me-nietjes, die een charmante toevoeging aan je tuin zijn.
- We hebben besproken hoe je snoei je rozenstruik in januari kunt uitvoeren voor optimale bloei.
- Verder hebben we het gehad over welke planten die je in januari kunt verplanten om een gezonde groei te garanderen.
- Ook hebben we tips gedeeld voor een bloeiende tuin gedurende het hele seizoen.
Tot slot hebben we de truc om je planten gehydrateerd te houden besproken, wat essentieel is voor hun gezondheid en groei.