Gemakkelijker kan niet: de oven glanst als nieuw met bakpoeder

Schoonmaken van de oven

Een schone oven is het pronkstuk van elke keuken. Maar het schoonmaken kan een hele klus zijn, vooral als er hardnekkig etensresten aan blijven plakken. Hier komt bakpoeder om de hoek kijken. Dit beproefde huishoudelijke middel is niet alleen goedkoop, maar ook effectief en milieuvriendelijk. Er worden geen agressieve chemicaliën gebruikt en er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke reinigingseigenschappen van zuiveringszout (natriumwaterstofcarbonaat), dat in bakpoeder zit. Hoe schoonmaken met zuiveringszout werkt – en waar u op moet letten.

Stap-voor-stap handleiding: De oven schoonmaken met bakpoeder

Bakpoeder lost vet en aangebrand voedsel op, waardoor het gemakkelijker wordt om de oven schoon te maken. © EkaterinaDalemans/Imago

U kunt uw oven in slechts een paar stappen schoonmaken – zonder te schrobben. Chip.de adviseert de volgende procedure:

  1. Verwijder, indien mogelijk, eerst de zijrekken uit de oven. Zo kunt u het bakpoeder gemakkelijker op de vuile plekken aanbrengen.
  2. Meng een zakje bakpoeder met vier eetlepels water tot een romige pasta.
  3. Gebruik een spons om de pasta op de verbrande plekken in de oven aan te brengen.
  4. Laat het mengsel ongeveer 60 minuten inwerken. Bij zwaardere vervuiling kan een langere inwerktijd nodig zijn.
  5. Veeg de pasta en het opgeloste vuil weg met een vochtige spons.
  • Natriumbicarbonaat: Meng natriumbicarbonaat met water in een verhouding van 1:1, breng het mengsel aan op de vervuilde plekken en laat het ongeveer 30 minuten inwerken. Veeg het vervolgens af met een vochtige doek. Een mengsel van zuiveringszout en zout kan ook gebruikt worden om schoon te maken.
  • Citroen: Citroenzuur is ook ideaal voor het oplossen van vettige vlekken. Week een doek in citroenzuur en leg deze op de aangetaste plekken. Volgens dm.de lost het zuur het vet op, zodat het er gemakkelijk afgewreven kan worden.
  • Zout: Bevochtig de bodem van de oven met water, bestrooi met zout en verwarm de oven tot 50 graden. Wanneer het zout bruin wordt, veegt u het samen met het vuil weg. Zout kan ook gebruikt worden om aangebakken bakplaten schoon te maken.
Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje