Gooi je oude en versleten schuursponsjes niet weg: ze zijn een echte schat om je planten mee te verzorgen.

Tuin tips

Gebruikte schuursponsjes in de vuilnisbak gooien is een slecht idee: recycle ze in de tuin want ze worden de nieuwe beste vriend van je planten.

Schuursponsjes zijn onmisbaar in onze badkamers en keukens voor de hygiëne. Je koopt ze misschien zonder al te goed naar hun vorm en kleur te kijken (hoewel ze allemaal goed zijn voor één ding) en je rekt hun gebruik misschien verder op dan wordt aanbevolen, maar vroeg of laat zul je je oude schuursponsje moeten vervangen door een nieuwe.

De normale gang van zaken is dat je een oud en versleten schuursponsje weggooit zonder er veel aandacht aan te besteden (ik geef ze bijvoorbeeld een laatste keer een vreselijke taak, bijvoorbeeld iets heel vies schoonmaken in de tuin of de garage of de autobanden), maar weinig mensen weten dat schuursponsjes gerecycled kunnen worden om onze planten te verzorgen.

Geef je oude schuursponsjes een tweede leven – ze zijn geweldig voor planten!

Wat hun vorm ook is, schuursponsjes hebben meestal twee kanten: een schurende kant om hardnekkige vlekken te schrobben en een flexibelere kant met alveoli, ideaal om zeepwater door te laten sijpelen voor een grondige reiniging (en ook om vocht vast te houden waar bacteriën goed gedijen). Bewaar die vloeistofabsorberende eigenschap, want daar komen we later op terug.

Want in plaats van oude schuursponsjes weg te gooien, maak je ze eerst grondig schoon met azijn en breng je ze daarna naar de tuin: daar vind je verschillende geweldige manieren om ze te recyclen. Door hun poreuze en absorberende textuur houden ze bijvoorbeeld water vast alsof het een reservoir is, dat je kunt gebruiken om de wortels van planten water te geven.

In een notendop: een oude spons kan ons uit de haast halen om een plant water te geven als we een paar dagen weg zijn. Plaats gewoon een vochtige spons met de zachte kant in de grond in de wortelzone, zodat het substraat het water kan opnemen dat het nodig heeft.

Het kan ook een geweldige vervanging zijn voor het grind dat op de bodem van potten en plantenbakken ligt, onder de grond, en fungeert als een natuurlijk waterreservoir. Ook in dit geval moet je het zachte gedeelte van de bevochtigde luffa aan de onderkant van de pot naar boven leggen, om zo de drainage te bevorderen.

Wees voorzichtig, want de luffa kan gebruikt worden voor de ontwikkeling van de zaailingen. Snijd de luffa in kleine blokjes om als kiemsteun te dienen. Plaats vervolgens een zaailing in de bevochtigde emmer en wacht een paar dagen. Als de zaailing ongeveer zeven centimeter hoog is, kun je hem in een pot met aarde zetten.

Maar dat is niet alles: ze kunnen ook dienen als isolatie tegen de kou. Plaats het zachte deel gewoon tegen de grond aan de voet van de plant, zodat hij een bepaalde hoeveelheid warmte vasthoudt. Maar om te voorkomen dat het wegwaait bij de eerste de beste windvlaag, moet je er een steen bovenop leggen. Op deze manier vormen ze een soort thermische vulling, waardoor de vochtigheid en frisheid van het substraat behouden blijft. Als je ze ook bevochtigt met etherische olie voor bepaalde insecten en ongedierte, kunnen ze als afweermiddel werken als je ze in de buurt legt.

Als de spons gemaakt is van natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen, kan hij je compost verrijken. Snijd het gewoon in kleine stukjes en verwerk het, wat zal helpen om het vocht op peil te houden. Zo zie je maar, oude schuursponsjes in de vuilnisbak gooien is een vergissing als je thuis planten hebt.

Eerder hebben we geschreven over handige tips en tricks voor plantenliefhebbers.

Tot slot hebben we de voordelen van sinaasappelschillen als natuurlijke geurverfrissers en meststof behandeld, die je planten ten goede komen. Al deze inzichten helpen je bij het creëren van een levendige en gezonde groene omgeving.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje