Boekweit, griesmeel, boekweit en couscous zijn de grutten die het vaakst op ons bord belanden. Als je variatie aan je menu wilt toevoegen, probeer dan havergrutten, die zich onderscheiden door hun unieke smaak en hoge voedingswaarde. Wie zou havergrutten moeten eten en hoe kun je ze in de keuken gebruiken?
Havergrutten nemen een zeer belangrijke plaats in in de Nederland keuken, dankzij hun aantrekkelijke smaak, grote veelzijdigheid en hoge voedingswaarde. Je kunt je geen maaltijd zonder voorstellen, maar ben je uitgekeken op boekweit, gierst en couscous? Probeer dan havergrutten, die erg lekker, voedzaam en veelzijdig zijn. Wie zou havergrutten moeten eten en waarom? Hoe wordt het geproduceerd en hoe kan het in recepten worden gebruikt? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in dit artikel.
Hoe wordt havergrutten gemaakt?
Het wordt op twee manieren gemaakt. De ene is door de haverkorrels in kleinere stukjes te verdelen, in dat geval hebben we gebroken grutten. Er is ook havergrutten, die worden gemaakt van hele korrels. In beide gevallen worden de granen op een lage temperatuur geroosterd, waardoor hun voedingswaarde behouden blijft. Het is de moeite waard om te weten dat dit betekent dat ze meer waardevolle ingrediënten bevatten dan de populaire havermout.
Is havergrutten gezond?
Havergrutten verdienen het zeker om een gezond product genoemd te worden, dankzij de vitaminen en mineralen die ze bevatten. Het is een bron van voedingsstoffen zoals mangaan, selenium, magnesium, koper, ijzer, zink, kalium en vitamine B1. Verder bevat het een goede portie vezels, vooral de oplosbare fractie, bèta-glucanen.
Welke eigenschappen heeft havergrutten? Dankzij het hoge vezelgehalte verbetert havergrutten de darmwerking en helpt constipatie voorkomen en behandelen. Daarnaast geven sommige wetenschappelijke studies aan dat de consumptie ervan kan helpen om de systolische bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het “slechte” cholesterolgehalte te verlagen. Het is ook het vermelden waard dat het een langdurig gevoel van verzadiging geeft, waardoor het ideaal is voor diëten om af te vallen.
Het is belangrijk om te weten dat hoewel het eten van havergrutten een aantal voordelen heeft, niet iedereen het zou moeten eten. Vooral mensen met spijsverteringsproblemen, zoals diarree, maagzweren en inflammatoire darmziekten, moeten voorzichtig zijn. Als je kampt met coeliakie of een overgevoeligheid voor gluten, kies dan voor producten met het doorgestreepte oor-symbool. Hoewel haver van nature glutenvrij is, kunnen voedingsmiddelen op basis van haver tijdens de productie besmet zijn.
Wat maak je met havergrutten?
Er zijn echt veel opties. Het heeft een aangename, licht nootachtige nasmaak, waardoor het goed combineert met verschillende ingrediënten. Je kunt het gebruiken als toevoeging aan salades, vlees, vissoepen en zelfs taarten en desserts. Daarnaast is het geschikt om sauzen in te dikken. Hieronder staan een paar recepten met havergrutten als hoofdingrediënt, die je gemakkelijk in je eigen keuken kunt bereiden.
Salade met havergrutten
Salade met havergrutten is een zeer veelzijdig gerecht dat perfect is als tweede ontbijt, middagsnack of diner. Het is zeer voedzaam en heel eenvoudig te bereiden.
Ingrediënten:
- 100 g havergrutten,
- 1/3 ui,
- 2 takjes selderij,
- 2 tomaten,
- rode paprika,
- 70 g gele kaas,
- eetlepel olijfolie,
- een theelepel citroensap,
- zout,
- peper.
Bereidingswijze:
Kook het griesmeel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de ingrediënten – ui in ringen, tomaten in halve plakjes, paprika en kaas in blokjes, bleekselderij in kleine stukjes. Doe de groenten, kaas en afgekoelde pap in een kom. Bestrooi alles met zout en peper en giet er dan de olijfolie en het citroensap over. Meng tot slot alles door elkaar.
Havergrutten gebakken met eieren
Wat kun je anders maken van havergrutten dan een salade? Als je graag nieuwe en interessante smaken ontdekt, probeer het dan zeker in een gebakken versie met eieren.
Ingrediënten:
- 3/4 kop havergrutten,
- ui,
- 2 eieren,
- teentje knoflook,
- 2 el koolzaadolie,
- nootmuskaat,
- zout.
Bereidingswijze:
Kook het griesmeel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de gesnipperde knoflook en ui in de olie. Voeg het griesmeel toe en blijf bakken terwijl je de inhoud van de pan blijft roeren. Giet de losgeklopte eieren erbij en voeg dan het zout en de nootmuskaat toe. Doe over in een ovenschaal en zet 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Havergrutten met fruit en noten
Havergrutten met fruit en noten zijn een ideaal alternatief voor traditionele havermout, vooral voor mensen met een voorliefde voor zoete ontbijtjes. Voeg gerust je favoriete fruit en noten toe, zoals aardbeien en cashewnoten.
Ingrediënten:
- 100 g havergrutten,
- 200 g aardbeien,
- 400 ml melk of groentedrank,
- 30 g cashewnoten.
Bereidingswijze:
Kook de pap in de melk. Laat het afkoelen en wacht tot de vloeistof is opgenomen. Als je snel wilt ontbijten, kun je de pap de dag van tevoren koken en ’s ochtends opwarmen. Doe de pap over in een kom en leg de in plakjes gesneden aardbeien erop. Voeg tot slot de cashewnoten toe – gehakt of heel.
Tomaten gevuld met havergrutten
Havergrutten zijn perfect om groenten mee te vullen. Als je een origineel tussendoortje wilt maken, neem dan tomaten in plaats van aubergines, paprika’s of courgettes.
Ingrediënten:
- 1 kopje gekookte gierstgrutten,
- 5 teentjes knoflook
- kleine ui,
- 5 middelgrote tomaten,
- verse chilipepers
- een halve theelepel gedroogde rozemarijn,
- 3 eetlepels olijfolie,
- gemalen piment,
- zout.
Bereidingswijze:
Kook het griesmeel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel de ui en twee teentjes knoflook, hak ze fijn en fruit ze in olijfolie. Verwijder het zaadnestje uit de paprika en hak ook deze fijn. Voeg de ingrediënten toe aan de havergrutten samen met het zout, piment en rozemarijn. Meng grondig. Snijd de bovenkant van de tomaten, schep het vruchtvlees eruit, doe de vulling erin en leg de tomaten in een ingevette ovenschaal. Verdeel de tomatenpulp en knoflookstukjes over de bodem. Zet het blik ongeveer 30 minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven.
Havermoutpap koekjes
Vraag je je af wat je met havergrutten moet doen als je een zoet en knapperig tussendoortje wilt? Kies dan voor heerlijke koekjes met amandelen, die je mee kunt nemen voor onderweg, naar je werk of naar school.
Ingrediënten:
- glas havergrutten,
- een kopje volkorenmeel
- een half kopje rietsuiker,
- 200 g boter,
- handvol amandelschilfers,
- ei.
Bereidingswijze:
Combineer het griesmeel met de bloem en suiker. Voeg het ei en stukjes boter toe. Kneed het deeg samen met de amandelschilfers. Vorm er een rol van, wikkel het in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast. Snijd het daarna in schijven van 10 mm dik en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze ongeveer 15 minuten op 180 graden.
Eerder hebben we gesproken over het belang van een langlevend ontbijt, dat je de hele dag energie en voedingsstoffen geeft.
- We hebben ook de voordelen van ontstekingsremmende voeding besproken, wat cruciaal is voor een goede gezondheid.
- Daarnaast deelden we een heerlijk recept voor een wonderelixer dat je immuunsysteem kan versterken.
Voor de zoetekauwen onder ons hebben we een smakelijk dessert gepresenteerd en een eenvoudige manier om een heerlijke kokosijstaart te maken, perfect voor elke gelegenheid.