Volwassen zijn brengt verantwoordelijkheden en uiterlijk met zich mee. We ontkomen er niet aan om ons te kleden, vooral niet als het formeel is voor een vergadering, presentatie of zelfs voor je afstuderen.
Een van de manieren om een nette en formele presentatie te hebben, zonder dat het veel geld kost, is door onze kleren te strijken. Dat klopt, als we onze kleren strijken, zien we er schoner uit en verbetert ons imago. Maar veel mensen weten niet dat elk kledingstuk en elk type stof een specifieke temperatuur nodig heeft om goed te kunnen strijken.
Wat is een strijkijzer en wanneer is het uitgevonden?
Tegenwoordig zijn we bekend met strijkijzers en stoomstrijken. Maar het verlangen van de mens naar gladde kleding dateert al van heel lang geleden. De vroegste vermeldingen, tot op het moment van deze publicatie, van een strijkijzer of een soortgelijk voorwerp dateren uit de 4e eeuw in Griekenland.
Zij gebruikten een cilindrische ijzeren staaf die bij verhitting linnen kleding glad maakte om de plooien te markeren. Bovendien leek dit apparaat, in plaats van op een platte basis, meer op een deegroller die van links naar rechts over de kleding werd gehaald.
Na verloop van tijd evolueerde dit voorwerp tot het in de vorige eeuw de vorm aannam die we nu kennen. Dat wil zeggen, het driehoekige gereedschap met een gladde, gepolijste metalen basis dat wordt verhit om kreukels uit kleding te verwijderen. Strijkijzers kunnen elektrisch zijn en er zijn ook strijkijzers voor industrieel en commercieel gebruik.
Als alternatief zijn er stoomstrijkers, moderne en praktische apparaten die helpen om kleding te verzorgen zonder dat je in direct contact hoeft te komen met de stoffen. De stoom strijkt niet alleen glad, maar dringt ook door in de vezels, waardoor kreuken snel en efficiënt worden weggewerkt , onaangename geurtjes worden verwijderd en het strijkijzer over het algemeen compacter is.
Op welke temperatuur moet ik strijken voor elk type kledingstuk?
Of je nu wilt strijken of stomen, voor elk kledingstuk of type stof geldt een specifiek klimaat om sneller te strijken zonder stoffen of onze tijd te verspillen.
Een andere reden waarom het belangrijk is om dit te weten, is dat de temperatuur het verschil kan maken tussen een goede baan en een ramp met je stoffen of tijd van gebruik. Bovendien betekent de verkeerde temperatuur meer moeite en tijdverlies bij het verwijderen van kreuken. In de meest extreme gevallen kun je de stoffen zelfs onherstelbaar beschadigen. Daarom is de aanbevolen temperatuur:
- Kleding: 230°C
- Triacetaat: 200°C
- Katoen: 204°C
- Viscose/Rayon: 190°C
- Wol: 148°C
- Polyester: 148°C
- Zijde: 148°C
- Acetaat: 143°C
- Acryl: 135°C
- Lycra/Spandex: 135ºC
- Nylon: 135°C
Het is ook belangrijk om te vermelden dat je, voordat je je kleding gaat strijken, de labels met was- en strijkinstructies moet controleren, omdat merken soms specifieke aanbevelingen hebben.
Eerder hebben we het gehad over het plezier van koffie drinken en de kleine momenten die dat met zich meebrengt.
- We hebben ook besproken Waarom je een potje oregano bij de ingang van je huis zou moeten hebben, omdat het niet alleen geurige voordelen biedt, maar ook een mooie uitstraling geeft.
- Daarnaast leerden we hoe je vloeren wast met zout, een eenvoudige en effectieve manier om je huis schoon te houden.
- Verder hebben we handige tips gedeeld over Hoe je je inkomen kunt verhogen, zodat je meer financiële ruimte creëert.
En tot slot hebben we de voordelen van uien besproken, zowel in de keuken als voor je gezondheid!