Ik heb de verwarming ingesteld op de “ideale” temperatuur en ik heb het koud: hier is de sleutel om dit probleem op te lossen

Verwarming systemen

Correct gebruik, bediening en plaatsing van de thermostaat is essentieel om het thuis comfortabel te hebben.

Het koude weer komt eraan en als er meerdere mensen samen thuis wonen, worden er ook thermostatenoorlogen uitgevochten. De koudere mensen zullen een paar graden extra willen instellen om het comfortabeler te hebben, maar de warmere mensen zullen de gewenste temperatuur verlagen en nu zullen ze ook het argument van energiebesparing en de “door experts aanbevolen temperatuur” naar voren brengen.

Zoals we in dit artikel hebben gezien, ligt de ideale temperatuur in de winter tussen 21°C en 23°C overdag en tussen 15°C en 17°C ’s nachts. Als we deze 23 graden overschrijden, zal de lucht droger zijn, zal het ongemak in huis toenemen en zal het energieverbruik omhoog schieten zodra de buitentemperatuur daalt, vooral als ons huis niet goed geïsoleerd is.

Maar zelfs als we een temperatuur binnen het aanbevolen bereik op de thermostaat van ons verwarmingssysteem hebben ingesteld om ons comfortabel te houden en energie te besparen, kunnen we het nog steeds koud hebben in huis. Wat kan er aan de hand zijn?

De thermostaat is de sleutel om het thuis warm te hebben

1366 2000 7

De sleutel tot het niet bereiken van een comfortabele temperatuur ligt meestal in de thermostaat die we gebruiken om het verwarmingssysteem te regelen, of beter gezegd waar deze is geïnstalleerd, omdat de omgevingstemperatuur die door de sensor van de thermostaat wordt geregistreerd, niet noodzakelijkerwijs dezelfde hoeft te zijn als de temperatuur in de ruimte waar we ons in huis bevinden.

In mijn specifieke geval heb ik bijvoorbeeld huizen van vrienden en familieleden bezocht waar de thermostaat in de buurt van een radiator was geïnstalleerd, waardoor de gemeten temperatuur altijd veel hoger was dan de temperatuur aan de andere kant van de kamer. De gewenste temperatuur werd onmiddellijk bereikt in de sensorzone, maar niet in de rest van het huis, dat drie of vier graden koeler bleef.

Daarom is het ideaal om de temperatuursensor dicht bij de plek te hebben waar we de meeste tijd gaan doorbrengen, zoals bij de bank, bij de tafel waar we zitten om het gesprek na het eten te voeren, enz. en indien mogelijk om verschillende doeltemperaturen te kunnen selecteren afhankelijk van de ruimte of kamer, iets dat gemakkelijk te doen is als we split-type apparatuur of regelbare radiatoren hebben.

Dit is een probleem dat nog groter wordt bij bovengrondse systemen, zoals airconditioners met warmtepompen of bovengrondse kanaalinstallaties, waar er over het algemeen gemakkelijk twee of drie graden verschil kan zijn tussen wat we op de regelaar instellen en de werkelijke temperatuur in onze ruimte, iets dat afhangt van andere factoren zoals de hoogte waar het apparaat zich bevindt en de hoogte van de ruimte, aangezien de verschillen in hogere ruimtes groter zullen zijn.

Dit kan betekenen dat als we bijvoorbeeld een temperatuur van 20 graden Celsius op het apparaat hebben geselecteerd, wat a priori voldoende zou zijn om comfortabel te zijn, de temperatuur om ons heen in de praktijk 16-18 graden Celsius zal zijn terwijl we in de fauteuil zitten. Daarom lijkt de ideale temperatuur die we op de afstandsbediening selecteren nooit bereikt te worden en zullen we het altijd koud hebben, tenzij we de thermostaat een paar graden hoger zetten.

Een paar jaar geleden was het zelfs heel gebruikelijk dat de afstandsbedieningen van airconditioners de temperatuursensor bevatten, zodat we ze bij ons konden hebben. Dus wat kunnen we doen om dit probleem op te lossen?

Voor deze gevallen en om meer controle te hebben over de werkelijke temperatuur, is het een goed idee om een externe thermometer te hebben die we dicht bij de plek kunnen plaatsen waar we het vaakst zijn (bijvoorbeeld naast de fauteuil op een tafel, enz.). Vervolgens moeten we de temperatuur van de verwarmingsapparatuur variëren totdat we de comforttemperatuur op de externe thermometer bereiken.

1366 2000 1 2

We kunnen de thermostaat van het verwarmingssysteem (verwarmingsketel, airconditioning, radiatoren, enz.) hoger zetten totdat de thermometer in onze buurt de ideale temperatuur tussen 21 en 23 graden bereikt, waarbij we de overeenkomst tussen de werkelijke objectieve temperatuur van de kamer en de door de thermostaat van het apparaat ingestelde temperatuur noteren, zodat we deze als referentie hebben voor toekomstig gebruik.

De ideale huistemperatuur wordt door u ingesteld

Goed, ik ben er al in geslaagd om de ideale temperatuur in te stellen in de buurt van waar ik zit, tussen 21 en 23 graden, en ik heb het nog steeds koud. Wat is er aan de hand? In principe hangt de ideale temperatuur in huis af van veel factoren, zoals wie er in het huis woont, onze thermische perceptie, de leeftijd van de bewoners, de luchtvochtigheid, de tijd die we binnen zullen doorbrengen, enz.

1366 2000 2 3

Een van de boosdoeners voor het variëren van deze thermische gewaarwording in huis is het relatieve vochtigheidspercentage of de verhouding tussen de partiële druk van waterdamp en de evenwichtsdampdruk van water bij een bepaalde temperatuur. Boven waarden van 50% relatieve vochtigheid in huis heeft de neiging om het gevoel van warmte te verhogen en omgekeerd hebben we bij lagere waarden de neiging om het gevoel te hebben dat het kouder is en hebben we de neiging om de verwarming hoger te zetten en meer uit te geven.

Daarnaast zijn er situaties waarin we de thermostaat waarschijnlijk een paar graden hoger moeten zetten om het comfort in huis te verbeteren. Dit is het geval in huizen met jonge kinderen, vooral baby’s, maar ook ouderen en mensen die ziek of minder mobiel zijn en die door hun lichamelijke conditie niet de hele dag lichamelijk actief kunnen zijn, omdat ze een tragere stofwisseling hebben.

1366 2000 3 2

In deze gevallen raden kinderartsen aan dat de temperatuur in huis voor een baby overdag tussen de 22-24°C en ’s nachts tussen de 18-20°C moet liggen, iets wat ook geldt voor de rest van de bewoners met een meer kwetsbare gezondheid.

Bij het gebruik van gratis energie is het belangrijk om de juiste temperatuur waarop u uw verwarming moet instellen. Experts raden aan de thermostaat in te stellen op een optimale temperatuur om veel te besparen op uw energiekosten. Voor diegenen die een pelletfornuis in 2024 overwegen, is het cruciaal om de efficiëntie van de verwarming goed te optimaliseren. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen en een duurzamer energieverbruik.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje