Ik heb thuis elektrische verwarming en dit is de temperatuur die ik instel om warm te blijven en te besparen op mijn elektriciteitsrekening.

Verwarming systemen

De sleutel tot het bereiken van een comfortabele temperatuur is de locatie van thermostaten in huis. Nu de elektriciteitsprijzen de pan uit rijzen en de gas- en olieprijzen de pan uit rijzen, zijn traditionele verwarmingssystemen zoals houtkachels of zelfs de modernere pelletkachels de laatste jaren steeds populairder geworden.

Als je echter al een elektrisch verwarmingssysteem hebt en niet wilt overstappen vanwege de hoge kosten, kun je het op een slimme manier blijven gebruiken om zo weinig mogelijk uit te geven en het zelfs combineren met deze andere alternatieven op basis van traditionele brandstoffen.

In beide gevallen is het kiezen van de juiste temperatuur het eerste essentiële punt om geen energie te verspillen en te voorkomen dat de rekening aan het einde van de maand oploopt, iets waar we ons thuis heel bewust van zijn met ons elektrische verwarmingssysteem.

Dit is de temperatuur die we thuis hebben ingesteld

In mijn geval hebben we momenteel de Mitsubishi Electric MSZ-AP35VG en twee MSZ-AP25VG warmtepomp-airconditioners geïnstalleerd om het hele huis te bestrijken, beide zeer vergelijkbaar in termen van technologie, maar met iets andere specificaties, aangezien de eerste een koelcapaciteit van 3.010 koeluren biedt in vergelijking met de 2.150 koeluren van zijn kleinere broer.

1366 2000 8

We hebben ook een traditioneel houtfornuis dat we op zeer koude dagen aansteken, maar dat geen thermostaat of temperatuurregeling van welke aard dan ook heeft, dus het is alleen mogelijk om de warmte te regelen afhankelijk van de brandstof die je gebruikt en de luchtinlaat die je in de verbranding toelaat.

Op dagelijkse basis en tenzij er een storm is met zeer lage temperaturen, kiezen we echter alleen voor elektrische warmtepompen. Bij welke temperatuur? In principe proberen we de ideale temperatuur te kiezen die door verschillende studies en experts wordt aanbevolen, wat in de winter tussen 21°C en 23°C overdag en tussen 15°C en 17°C ’s nachts is. Als we deze 23 graden overschrijden, wordt de lucht droger, neemt het ongemak in huis toe en schiet het energieverbruik omhoog zodra de buitentemperatuur daalt, vooral als onze woning niet goed geïsoleerd is.

Maar als we dit cijfer rechtstreeks op de afstandsbediening van de apparaten instellen, zullen we het nooit bereiken op de plaats waar we gewoonlijk zitten of ons dagelijkse leven leiden.

Het probleem is dat de thermostaten van de apparaten zich onder hun behuizing bevinden op een hoogte van bijna 2 meter, waardoor ze altijd warmere lucht detecteren dan in werkelijkheid aanwezig is in het onderste deel van de kamer, dus in de praktijk hebben we twee tot vier graden minder waar we zitten.

Dit kan betekenen dat als we bijvoorbeeld een doeltemperatuur van 20-21 graden in de machine hebben geselecteerd, wat a priori genoeg zou zijn om comfortabel te zitten met warme kleren, de temperatuur om ons heen in de praktijk 17-18 graden is als we het meten met een aparte thermometer terwijl we in de fauteuil zitten .

De ideale temperatuur die we selecteren op de afstandsbediening lijkt dus nooit bereikt te worden en we zullen het altijd koud hebben tenzij we de thermostaat een aantal graden hoger zetten. Welke kiezen we dan? Nou, in mijn geval maken we twee keuzes, afhankelijk van of de dag “normaal koud” of “erg koud” is.

In het eerste geval zetten we de thermostaten op de regelaars meestal op een waarde van ongeveer 23°C, wat genoeg is om ongeveer 20 graden in de woonkamer te krijgen. In het tweede geval, als het een veel koudere dag is en het thermische verschil tussen vloer en plafond groter is, moeten we de thermostaat een of twee graden hoger zetten door 24-25 ºC op de regelaar in te stellen om die 20 echte graden in de onderste zone te krijgen.

Eerder hebben we geschreven over hoe je het warm in huis kunt houden, zelfs tijdens koude dagen.

  • We hebben tips gedeeld over hoe je kunt besparen op verwarming zonder concessies te doen aan comfort.
  • Daarnaast hebben we de voordelen van hout als een duurzame verwarmingsoptie besproken.
  • Ook hebben we uitgelegd hoe je een radiator sneller te verwarmen kunt maken met eenvoudige aanpassingen.
  • Vergeet niet dat het inschakelen van een electricien soms nodig is voor optimalisatie en veiligheid in je verwarmingssysteem.

Al deze tips helpen je om een gezellige en energiezuinige leefomgeving te creëren.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje