Bouillon is niet alleen een aromatische en smakelijke bouillon. Het is ook een remedie tegen veel kwalen. De rijkdom aan voedingsstoffen maakt de maaltijd waardevol en heeft een positief effect op ons lichaam. Met de toevoeging van een paar kruiden krijgt het extra eigenschappen. Ontdek het recept voor Joodse penicilline en zie hoe het je zal helpen.
Verkoudheid in de winter komt vaak voor. Gelukkig kunnen we ze dankzij natuurlijke remedies gemakkelijk verhelpen. Het recept voor deze verwarmende Joodse bouillon is eenvoudig en zal je snel verlossen van de meest vervelende symptomen.
Joodse penicilline, of helende bouillon
Joodse bouillon is niets meer dan een traditionele gevogeltebouillon, die is verrijkt met verschillende waardevolle kruiden waardoor het gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Poolse Joden hadden in het verleden vaak te kampen met armoede en een gebrek aan toegang tot traditionele medicijnen. Om deze reden won de verwarmende bouillon snel aan populariteit onder hen en werd het een universeel geneesmiddel voor de meest voorkomende kwalen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het de bijnaam “Joodse penicilline”, wat de unieke eigenschappen alleen maar benadrukte.
Het recept voor deze bouillon lijkt erg op het klassieke recept. Wat het anders maakt, is de toevoeging van kurkuma en kruidnagel. De eerste van deze ingrediënten heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het helpt het lichaam probleemkiemen sneller te bestrijden en versterkt het immuunsysteem. Daarnaast helpt het om het lichaam te ontgiften, zodat de zieke persoon sneller over een verkoudheid heen is. De effecten van kurkuma worden versterkt door kruidnagel, die ook vergelijkbare eigenschappen heeft. Ze onderscheiden zich echter door hun pijnstillende werking, die kan helpen bij keelpijn of hoofdpijn. Kruidnagel verbetert de bloedsomloop en bevordert ook het ontgiften van het lichaam.
Traditioneel wordt Joodse bouillon geserveerd met knoedels, die worden bereid van matzo en water. Het smaakt echter net zo goed met pasta of gewoon als drank. Het is licht verteerbaar, warmt ons snel op en voorziet ons van de meest noodzakelijke voedingswaarden.
Joodse bouillon – recept
Ingrediënten:
- 1 kip,
- 2 l water,
- 1 ui,
- 2-3 teentjes knoflook,
- 1 selderij,
- 3 wortelen,
- 1 peterselie,
- 1 prei,
- 3 laurierblaadjes,
- 5 pimentkorrels,
- 0,5 theelepel kurkuma,
- 5 kruidnagels,
- 3 eetlepels olie,
- zout en peper naar smaak,
- Extra: gehakte peterselie om te strooien.
Was de kip grondig, maak schoon en droog. Doe de kip in een grote pan met de geschilde groenten – peterselie, selderij, wortelen, knoflook, ui en prei. Giet het water erbij, voeg de kruidnagels, kurkuma, piment en laurierblaadjes toe en laat ongeveer 2 uur onafgedekt sudderen . Giet na deze tijd de bouillon af en snijd het vlees en de wortels in kleinere stukken en doe ze terug in de soep. Serveer de bouillon met noedels of traditionele knoedels.
Eerder hebben we het gehad over de voordelen van ongewone infusie en hoe deze dranken kunnen bijdragen aan een gezonder leven.
- We hebben besproken hoe je de stofwisseling versnellen kunt door bepaalde voedingsmiddelen en kruiden aan je dieet toe te voegen.
- Daarnaast hebben we een interessante plant die het geheugen versterkt onder de aandacht gebracht, die niet alleen je geheugen kan verbeteren, maar ook jouw algehele welzijn.
- Verder keken we naar de voordelen van gedroogde vrucht om je snackkeuzes gezonder te maken.
Tot slot bespraken we hoe je jouw bloedsuikerspiegel te verlagen met behulp van natuurlijke middelen en levensstijlaanpassingen.