Suikerhoudende dranken staan al jaren in de belangstelling. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige consumptie ervan leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs kanker. Nu schat een nieuwe studie van onderzoekers van de Gerald J. en Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy van Tufts University, gepubliceerd in ‘Nature Medicine’, dat er jaarlijks wereldwijd 2,2 miljoen nieuwe gevallen van diabetes type 2 en 1,2 miljoen nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten optreden als gevolg van de consumptie van suikerhoudende dranken.
Het aantal gevallen is vooral alarmerend in ontwikkelingslanden. Uit het onderzoek bleek dat in Afrika bezuiden de Sahara suikerhoudende dranken bijdroegen aan meer dan 21% van alle nieuwe gevallen van diabetes. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied waren ze verantwoordelijk voor bijna 24% van de nieuwe gevallen van diabetes en meer dan 11% van de nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten.
VooralColombia, Mexico en Zuid-Afrika zijn getroffen landen. Meer dan 48% van alle nieuwe gevallen van diabetes in Colombia werd toegeschreven aan de consumptie van suikerhoudende dranken. Bijna een derde in het geval van Mexico. In Zuid-Afrika werd 27,6% van de nieuwe gevallen van diabetes en 14,6% van de gevallen van hart- en vaatziekten in verband gebracht met suikerhoudende dranken.
Suikerhoudende dranken worden snel verteerd, wat leidt tot een plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel en weinig voedingswaarde. Regelmatige consumptie ervan leidt na verloop van tijd tot gewichtstoename, insulineresistentie en een groot aantal stofwisselingsproblemen die gerelateerd zijn aan diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, twee van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd.
“Suikerhoudende dranken worden op grote schaal verkocht in landen met een laag of gemiddeld inkomen. Deze gemeenschappen consumeren niet alleen schadelijke producten, ze zijn vaak ook minder goed voorbereid op de gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn,” zegt Dariush Mozaffarian, hoofdauteur van het artikel en directeur van het Food is Medicine Institute van de Friedman School.
Volgens de auteurs worden suikerhoudende dranken toegankelijker en aantrekkelijkernaarmate landen zich ontwikkelen en inkomens stijgen. Mannen hebben meer kans dan vrouwen om te lijden onder de gevolgen van de consumptie van suikerhoudende dranken en jongere volwassenen hebben meer kans dan oudere volwassenen.
“We hebben dringend wetenschappelijk onderbouwde interventies nodig om de consumptie van suikerhoudende dranken wereldwijd terug te dringen voordat de effecten ervan op diabetes en hartziekten nog meer levens verkorten,” waarschuwt eerste auteur Laura Lara-Castor, die haar PhD behaalde aan de Friedman School en nu werkt aan de Universiteit van Washington.
De auteurs van het onderzoek roepen op tot een strategie die bestaat uit campagnes voor de volksgezondheid, regulering van reclame voor suikerhoudende dranken en belasting op suikerhoudende dranken. Sommige landen hebben al stappen in deze richting gezet. Mexico, waar de consumptie van suikerhoudende dranken per hoofd van de bevolking een van de hoogste ter wereld is, heeft in 2014 een belasting op suikerhoudende dranken ingevoerd. De eerste tekenen wijzen erop dat de belasting effectief is geweest in het verminderen van de consumptie, vooral onder mensen met een laag inkomen.
“Er moet nog veel meer worden gedaan, vooral in landen in Latijns-Amerika en Afrika waar de consumptie hoog is en de gevolgen voor de gezondheid ernstig zijn,” zegt Mozaffarian, die ook Jean Mayer Professor of Nutrition is aan de Friedman School.
Eerder hebben we het gehad over gewicht te verliezen en de cruciale factoren die hierbij komen kijken.
- Ook hebben we besproken hoe mensen die meer dan 100 jaar oud zijn vaak specifieke gewoonten en voeding hebben die hun gezondheid bevorderen.
- De rol van collageenproductie is daarbij essentieel voor een jeugdige uitstraling en gezonde gewrichten.
We hebben ook het belang van gezondheid en welzijn benadrukt, en hoe natuurlijke voedingsmiddelen zoals paardenmelk kunnen bijdragen aan een betere vitaliteit.