Behalve lelijke druppels op het raam, kan vocht een ernstig probleem worden voor de gezondheid, de meubels en zelfs de structuur van het huis.
Zodra er in de koude winter een plotseling temperatuurverschil is tussen binnen en buiten, treedt er condensatie op. Maar achter wat een onschuldig natuurkundig proces lijkt dat resulteert in de opeenhoping van druppels op ramen en kozijnen, gaan verschillende problemen schuil waarmee rekening moet worden gehouden, variërend van problemen die voortkomen uit een te hoge luchtvochtigheid in verhouding tot het gezonde bereik tot de vorming van schimmel op muren of nare geurtjes, die kunnen worden vastgehouden in textiel zoals beddengoed of gordijnen.
De verklaring voor dit fenomeen ligt in het feit dat wanneer de lucht in huis warmer is, dankzij de kou buiten enerzijds en de verschillende verwarmingssystemen die gebruikt worden om de comforttemperatuur te bereiken anderzijds, de lucht meer relatieve vochtigheid toelaat. Wanneer deze warme, vochtige lucht echter in contact komt met het oppervlak van de ramen, koelt het af en als gevolg daarvan verandert het aanwezige water van damp in vloeistof.
Vochtigheid kan een ernstig probleem worden voor onze gezondheid, de meubels in huis en zelfs de structuur, dus het is van vitaal belang om het op afstand te houden. Ja, het kopen van een luchtontvochtiger kan in bepaalde scenario’s een goed idee zijn (er zijn zelfs eenvoudigere en bescheidenere zoals de beroemde van Mercadona), maar onze oma’s hadden een eenvoudige maar effectieve truc met dingen die we in huis hebben en die ons kunnen helpen met kleine vochtigheid.
Oma’s truc om vocht op afstand te houden
Naast de goede gewoonte om af en toe te luchten, gebruikten veel van onze grootmoeders twee veelgebruikte keukeningrediënten zoals rijst en zout, die bekend staan als relatief goede absorptiemiddelen. Het is zelfs een klassiek geloof dat het een goed idee is om uw mobiele telefoon in rijst te dopen als hij nat wordt (hoewel die mythe nu ontkracht is) en het komt vaak voor dat zoutvaatjes in vochtige omgevingen verblind raken doordat ze water vasthouden, waardoor er zoutstenen in ontstaan.
Het idee is zo simpel als het klaarzetten van een schaaltje of een stoffen zakje (bij voorkeur van katoen) met wat zout of rijst erin en het dan op de vensterbank plaatsen. Hoe dichter bij het glas waar waterdruppels zich ophopen als gevolg van condensatie, hoe beter.
Hoewel het zijn taak zal vervullen om een deel van de vochtigheid in de lucht te absorberen, is het geen oneindige methode, maar zal het om de paar dagen vervangen moeten worden (uiteraard afhankelijk van de vochtigheidsgraad in uw huis), wanneer de rijst of het zout zo vochtig is geworden dat het niet meer werkt en de uitvinding zijn effectiviteit verliest.