Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat geduld is het mogelijk om thuis een zelfgemaakte versie van deze heerlijke koekjes te maken.
Havanna’s gevulde citroenkoekjes zijn een klassieker geworden onder de Argentijnse gebakjes, beroemd om hun heerlijke romige vulling en hun delicate smaakcombinatie tussen het zuur van de citroen en de zachtheid van het deeg. Deze koekjes, die in veel huishoudens deel uitmaken van het tussendoortje of bij een goede koffie worden geserveerd, lijken misschien een luxe die exclusief is voor het merk. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat geduld is het echter mogelijk om thuis een zelfgemaakte versie van deze heerlijke koekjes te maken.
Het proces is niet zo ingewikkeld als het lijkt, en het beste van alles is dat u een smaak kunt krijgen die erg lijkt op de originelen. Om de koekjes te maken, wordt eerst een zacht deeg van boter, bloem, suiker en citroenschil gemaakt en vervolgens in kleine vierkantjes gesneden. De vulling bestaat ondertussen uit een citroencrème, die wordt gemaakt met citroensap, suiker en een vleugje boter. De sleutel om het recept zo veel mogelijk op dat van Havanna te laten lijken, is om de vulling precies goed te krijgen, die romig en niet te vloeibaar moet zijn, zodat het er niet uitloopt wanneer de koekjes in elkaar worden gezet.
Hoewel de originele smaak zijn eigen unieke draai heeft, kunt u met dit zelfgemaakte recept de ingrediënten naar smaak aanpassen en een zoete traktatie maken die, met toewijding, de kwaliteit en smaak van de beroemde koekjes van het merk kan evenaren.
Recept voor citroenkoekjes
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 200 gram boter (op kamertemperatuur)
- 100 gram suiker
- 1 ei
- Geraspte schil van 1 citroen
- 1 theelepel vanille-essence
- 250 gram bloem 0000
- 1 theelepel bakpoeder
Voor de citroenvulling
- 200 gram gecondenseerde melk
- 100 gram citroensap (ongeveer 2 citroenen)
- 50 gram boter
- schil van 1 citroen
Stap voor stap:
- Bereid het deeg: Klop in een grote kom de boter met de suiker romig en glad. Voeg het ei, de citroenschil en de vanille-essence toe en blijf kloppen tot het goed gecombineerd is. Zeef vervolgens de bloem met het bakpoeder en voeg het beetje bij beetje toe aan het mengsel, zodat er een deeg ontstaat. Kneed tot u een glad en homogeen deeg krijgt. Als u ziet dat het deeg te plakkerig is, kunt u wat meer bloem toevoegen.
- Vorm de koekjes: Zodra het deeg klaar is, wikkelt u het in plasticfolie en laat u het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Na deze tijd rekt u het deeg uit met een deegroller op een met bloem bestoven oppervlak tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Snijd er vierkantjes uit met een cutter en leg de koekjes op een bakplaat, beboterd of bekleed met bakpapier.
- Bak: Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 10-12 minuten, of tot ze goudbruin zijn aan de randen. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat u ze vult.
- Bereid de citroenvulling: Verwarm in een kleine steelpan de gecondenseerde melk, het citroensap en de boter op laag vuur onder voortdurend roeren. Wanneer het mengsel dikker wordt en een crème vormt, voegt u de citroenschil toe en haalt u het van het vuur. Laat het een beetje afkoelen, maar het moet nog steeds romig zijn als u het gebruikt.
- Zet de koekjes in elkaar: Zodra de koekjes afgekoeld zijn, doet u een theelepel van de citroenvulling op een van de koekjes en bedekt u deze met een andere. Knijp zachtjes zodat ze aan elkaar plakken.
Eerder hebben we verschillende interessante onderwerpen besproken, waaronder het drinken van oregano thee, dat bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen en ontspannende eigenschappen.
- We hebben ook de voordelen van het drinken van sinaasappelsap besproken, rijk aan vitamine C en heerlijk verfrissend.