Uit onderzoek blijkt dat wat je grootouders hebben gegeten van invloed is op je gezondheid en welzijn

Gezondheid

Ludwing Feuerbach zei al in 1850 dat “je bent wat je eet”, maar wat de Duitse filosoof niet wist, is dat je ook bent wat je grootouders hebben gegeten (en wat niet).

Een onderzoek van Tulane University, New Orleans (VS), gepubliceerd in het tijdschrift Heliyon, laat zien dat wat er ontbreekt in het dieet van de ene persoon ook de gezondheid van hun nakomelingen over meerdere generaties kan beïnvloeden, zodat hongersnood in de ene generatie schadelijke genetische gevolgen kan hebben in de volgende, maar er blijven vragen over hoeveel generaties er beïnvloed kunnen worden als een voorouder een voedingscrisis doormaakt.

Onderzoekers ontdekten dat wanneer muizen een eiwitarm dieet kregen, hun nakomelingen over de volgende vier generaties een lager geboortegewicht en kleinere nieren hadden, een belangrijke risicofactor voor chronische nierziekte en hoge bloeddruk.

Experts probeerden later het dieet van de nakomelingen te corrigeren, maar dit had geen effect en de volgende generaties werden geboren met een laag aantal nefronen, de vitale filtereenheden die de nieren helpen bij het verwijderen van afvalstoffen uit de bloedbaan. Hoewel er nog veel moet worden gedaan om te bepalen of de bevindingen kunnen worden toegepast op mensen, benadrukken de resultaten de mogelijkheid dat voedseltekorten of ondervoeding kunnen leiden tot tientallen jaren van nadelige gevolgen voor de gezondheid.

“Het is als een lawine,” zegt hoofdauteur en assistent-professor kindernefrologie aan de Tulane University School of Medicine Giovane Tortelote. “Je zou denken dat je het dieet in de eerste generatie zou kunnen corrigeren , zodat het probleem daar ophoudt, maar zelfs als ze een goed dieet hebben, kunnen de volgende generaties (kleinkinderen, achterkleinkinderen, achterachterkleinkinderen) geboren worden met een lager geboortegewicht en een laag aantal nefronen, ook al hebben ze nooit honger geleden of een eiwitarm dieet gevolgd”, voegt hij eraan toe.

Hoewel voeding van de moeder cruciaal is voor de ontwikkeling van een baby, bleek uit het onderzoek dat nakomelingen van de eerste generatie negatief beïnvloed werden, ongeacht of de moeder of vader een eiwitarm dieet at.

De onderzoekers bestudeerden vier generaties nakomelingen waarvan het aantal nefronen in de derde en vierde generatie tekenen van normalisatie begon te vertonen. Tortelote zegt dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen welke generatie weer een goede ontwikkeling van de nieren krijgt en waarom de eigenschap überhaupt wordt doorgegeven. “Het dieet van de moeder is absoluut belangrijk, maar het lijkt erop dat de vader ook iets epigenetisch heeft dat de juiste ontwikkeling van de nieren regelt,” legt hij uit.

Tot slot werpt het onderzoek ook licht op een beter begrip van de onderliggende oorzaken van chronische nierziekten, de achtste doodsoorzaak in de Verenigde Staten. “Als je geboren wordt met minder nefronen, ben je vatbaarder voor hypertensie, maar hoe meer hypertensie je hebt, hoe meer nierschade je krijgt, dus het is een afschuwelijke cyclus en een crisis voor de volksgezondheid die mensen van in de 50 en 60 kan treffen als we dit toepassen op de levensverwachting van mensen,” voegt de nefroloog toe.

Eerder hebben we diverse boeiende onderwerpen behandeld, zoals paardenmelk, met zijn bijzondere voedingswaarden en gezondheidsvoordelen.

  • We hebben ook gesproken over het kiezen van het juiste beddengoed voor een goede nachtrust.
  • Een ander onderwerp was de onderkin, met tips om deze te verminderen en je zelfvertrouwen te vergroten.
  • Daarbij hebben we een heerlijke mix van ingrediënten besproken die je kunt gebruiken in je dagelijkse maaltijden.

Tot slot hebben we de thee die vrouwen helpt in slaap, en hoe bepaalde kruiden een rustgevende effect kunnen hebben voor een betere nachtrust.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje