De persoon die het vond, had het meer dan tien jaar opgeborgen in de veronderstelling dat het goud bevatte en ontdekte toen dat het een meteoriet was.
David Hole, een goudzoeker in Australië, deed in 2015 een verrassende vondst toen hij in de buurt van Maryborough een zware, roodachtige rots ontdekte die een zeldzame 4,6 miljard jaar oude meteoriet bleek te zijn. Hoewel hij aanvankelijk probeerde om de rots open te maken met een zaag en een boor, bracht de hardheid hem ertoe om hem aan te bieden aan het Melbourne Museum, waar geologen de buitengewone oorsprong bevestigden.
Geoloog Dermot Henry vertelde lokale media dat de steen er bijzonder uitzag, met een gebeeldhouwd, bobbelig oppervlak als gevolg van zijn passage door de atmosfeer van de aarde. Analyse wees uit dat het een gewone H5 chondriet was, een klasse meteorieten die rijk is aan ijzer en nikkel. Bovendien schatte de koolstofdatering dat de meteoriet tussen de 100 en 1000 jaar op aarde was geweest.
Een extreem zeldzame vondst
Met een gewicht van meer dan 17 kilo is de meteoriet, die nu bekend staat als de Maryborough Meteoriet, een van de belangrijkste stukken in zijn soort. Zijn dichtheid, een gevolg van de hoge concentratie metalen, maakt hem uniek in vergelijking met aardse gesteenten. Vanwege zijn zeldzaamheid en wetenschappelijke betekenis kan de waarde oplopen tot honderdduizenden of zelfs miljoenen dollars.
Deze meteoriet is een venster op het verleden van het zonnestelsel en geeft informatie over de vorming miljarden jaren geleden. Bill Birch, een andere geoloog bij het Melbourne Museum, merkte op: “Als je zo’n steen op aarde zou zien, zou hij niet zo zwaar moeten zijn”.