Vitel Toné voor Kerstmis: waarom het met Kerstmis wordt gegeten en hoe u het stap voor stap kunt maken

Recepten

Kerstmis komt eraan, een tijd waarin familie en vrienden samenkomen om feest te vieren in combinatie met verschillende gerechten. Leer dit typische gerecht op de Argentijnse tafel kennen.

2024 loopt ten einde. Volgende week dinsdag wordt kerstavond gevierd en dan Kerstmis, een tijd waarin familie en vrienden samenkomen om het te vieren, vergezeld van verschillende gerechten die typisch zijn voor deze data. Een van de meest voorkomende is de Vitel Toné. Ontdek waarom het in deze tijd van het jaar wordt gegeten en hoe het wordt gemaakt.

Wat is de oorsprong van Vitel Toné?

vitel tone w862

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Italië en de echte naam is vitello tonnato (tonijn kalfsvlees), hoewel het in het Spaans ook wel vitel tonné of vitel thoné wordt genoemd. Maar waar het ook vandaan komt, in Argentinië is het een fundamenteel gerecht voor festiviteiten geworden, iets dat in het Europese land niet wordt geëvenaard.

Hoewel er geen verklaring is voor de populariteit die het in ons land heeft bereikt, is het een feit dat het een eenvoudig te bereiden gerecht is. Het vlees (meestal peceto) moet worden dichtgeschroeid en tweeënhalf tot drie uur in een vleesbouillon worden gekookt.

Op zijn beurt wordt het vergezeld door een saus van mayonaise, room, kappertjes en tonijn van goede kwaliteit. Optioneel zijn het kookvocht van het vlees, knoflook, ansjovis en komkommerpickle.

Waarom Vitel Toné met Kerstmis eten?

Er is geen specifieke reden waarom dit gerecht met Kerstmis wordt gegeten, het is gewoon een traditie. Velen geloven zelfs dat dit gebruik in de loop der jaren verloren zal gaan, maar op dit moment staat het nog steeds op tafel dankzij het feit dat er in elke familie meestal liefhebbers van dit klassieke gerecht zijn. Hoe lang blijft het goed?

Wat zijn de ingrediënten om Vitel Toné te bereiden?

  • 1 rundvlees (voor een goedkopere versie kan het gemaakt worden met tong of rosbief)
  • 1 glas witte wijn
  • 1 prei
  • 3 wortelen
  • 1 stokje bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 takjes peterselie
  • Zout
  • laurierblaadjes en peperkorrels, naar smaak
  • Koud water, benodigde hoeveelheid

Vitel Toné recept: waar moet u aan denken voor de saus

  • 3 of 4 ansjovis
  • 1 blik tonijn
  • Kookbouillon, benodigde hoeveelheid
  • 1 handvol kappertjes en extra voor de garnering
  • 1/2 kopje mayonaise
  • 2 eetlepels mosterd
  • 6 eetlepels zware room
  • Optioneel gehakt ei

Hoe u Vitel Toné stap voor stap bereidt

Stap 1: Snijd het vet van de vis en bind hem vast met een touwtje zodat hij zijn vorm behoudt. Bak hem goudbruin in een pan en zet hem apart.

Stap 2: Snijd de groenten grof en fruit ze. Voeg een glas witte wijn toe, de vis en koud water om te bedekken. Voeg het laurierblad en de peper toe. Laat ongeveer 60/80 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de vis afkoelen in de bouillon om hem sappig te houden.

Stap 3: De saus. Meng de ansjovis, tonijn en kappertjes met een beetje van de kookbouillon. Voeg de mosterd en mayonaise toe.

Stap 4: Meng en voeg de room toe tot het de gewenste consistentie heeft.

Stap 5: Opbouwen. Snijd de koude peceto in dunne plakjes en wissel ze af met de saus tot u klaar bent. Garneer met kappertjes en, indien gewenst, gehakt hardgekookt ei.

Eerder hebben we geschreven over het maken van citroenkoekjes. Daarnaast hebben we het ook gehad over het drinken van oregano thee, wat een geweldige manier is om van de gezondheidsvoordelen van oregano te profiteren. Ook is het drinken van sinaasappelsap een heerlijke en verfrissende optie die rijk is aan vitamine C. Vergeet niet om goed voor uw gezondheid te zorgen door te genieten van deze gezonde dranken en lekkernijen

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje