Voedingsdeskundige Boticaria García neemt twijfels weg over het al dan niet bewaren van melkpakken in de koelkast: “Laten we dit even ophelderen…”.

Handige tips

De deskundige heeft op basis van wetenschappelijke kennis haar mening gegeven over het bewaren van melkpakken in de koelkast.

Melk is een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen ter wereld. Bij het ontbijt, als tussendoortje en soms zelfs bij de lunch en het avondeten is melk een onmisbaar ingrediënt bij de bereiding van bepaalde recepten. Volgens de Interprofessionele Melk Organisatie zijn deze producten een rijke bron van voedingsstoffen in verhouding tot hun caloriegehalte. Eiwitten met een hoge biologische waarde, vet, in vet oplosbare vitaminen, calcium en fosfor springen eruit. Het is daarom een product dat helpt botten en spiermassa te versterken.

Maar om het product te kunnen consumeren, moet het in goede staat zijn, dus moet het op de juiste plaats bewaard worden. Volgens de volksmond kun je een pak melk het beste in de koelkast laten staan, meestal bij de deur, omdat je het dan het dichtst bij de hand hebt. Het kan echter zijn dat dit niet nodig is en dat het beter is om het in andere meubels te laten staan totdat het geopend wordt. In dit verband wilde Boticaria García, een gerenommeerd voedingsdeskundige, het debat beslechten tijdens een van haar optredens in het tv-programma Zapeando.

Boticaria García’s waarschuwing over de koelkasten

“Waarom moet melk in de koelkast als het in een gesloten pak op kamertemperatuur kan worden bewaard?”, begon de tv-medewerkster en voedingsdeskundige te vragen. Naast het beantwoorden van deze vraag legde García ook de verschillen uit tussen rauwe, UHT- en verse melk. Na het geven van deze korte samenvatting als script voor de rubriek, ging ze verder met het uitleggen van de redenen. “Laten we dit voor eens en altijd ophelderen”, besloot hij de inleiding.

Allereerst begon hij met het uitleggen van het onderscheid tussen de drie producten. “ Rauwe melk heeft geen warmtebehandeling boven 40 graden ondergaan. Verse melk is gepasteuriseerd en dat is wat we in de koelkasten van de supermarkten zien,” legde hij uit. “Het kan twee of drie dagen koudworden bewaard”, voegt de expert eraan toe. Aan de andere kant zijn er de stenen die in supermarkten liggen, die een ander proces hebben ondergaan dan de bovenstaande: de gesteriliseerde, “die een warmtebehandeling boven de 100 graden ondergaat, dat is de tetrabrik, die we thuis zonder koude kunnen krijgen.

Voordelen van het drinken van melk en aanbevolen hoeveelheden

Het consumeren van melk in zijn verschillende vormen (recepten of direct het product zelf) is een van de meest aanbevolen innames gedurende de dag. Een glas melk voorziet het lichaam van verschillende spijsverteringsenzymen, vitaminen en voedingsstoffen die het lichaam in staat stellen om de botstructuur in betere conditie te houden. “Op volwassen leeftijd is het ook belangrijk om een adequate inname te handhaven om het behoud van botmassa te bevorderen en zo botdemineralisatie, een veel voorkomende oorzaak van osteoporose en botbreuken, te helpen voorkomen. Dit effect is nog belangrijker bij vrouwen tijdens de adolescentie, zwangerschap, borstvoeding en menopauze,” zegt de Spaanse overheid op haar website over het belang en de voordelen van melk.

Wat de hoeveelheden betreft, stellen voedingsgidsen en voedingsdeskundigen dat twee tot vier porties per dag binnen de juiste consumptiecijfers vallen.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje