We zijn niet gewend om producten ondersteboven te draaien om de kleine lettertjes te lezen. En als we al moeite hebben met eten, laat staan met mondproducten. Een tandarts legt uit waarom dit belangrijk is
Net zoals we steeds meer aandacht besteden aan het voedsel of de cosmetica die we kopen, zouden we ook een idee moeten hebben van wat wel en niet goed is voor onze mondgezondheid. We vroegen Sión Cruz, een tandarts gespecialiseerd in chirurgie, parodontologie, regeneratie en geleide gezichtsimplantaten, waarom er zo’n groot prijsverschil is tussen veel supermarktmerken, die niet meer dan een euro kosten, en tandpasta’s uit de apotheek, die in sommige gevallen bijna 15 euro kosten. Zijn ze zo verschillend?
Volgens de arts, die werkt in de Clínica Unión Médico Dental in Tomelloso, Ciudad Real, kunnen we concurrerende opties vinden in de schappen van de supermarkt in vergelijking met tandpasta’s van de apotheek die twee keer zo duur zijn, vooral voor kinderen. “Ik probeer mensen altijd aan te moedigen om de beste optie te kopen, want vaak betalen we voor het merk en niet voor de voordelen. Maar ik moet ook erkennen dat er een aantal pasta’s zijn die heel waardevol zijn. Hun samenstelling is zo natuurlijk en positief voor onze mondhygiëne dat het elke cent waard is”, antwoordt hij.
FLUORIDE: JA OF NEE
Fluoride, een mineraal dat we in ons dagelijks leven van nature aantreffen in water, grond of lucht, is meestal het hoofdingrediënt in tandpasta, maar kan het schadelijk zijn in te hoge concentraties, zoals de laatste jaren wordt beweerd? “Ondanks de slechte reputatie die het heeft gekregen, is bewezen dat het een verbinding is die de buitenkant van de tand versterkt , met name het glazuur. Het is heilzaam voor kinderen en volwassenen en, zoals elke stof, is het optimaal in adequate concentraties, omdat hoge concentraties toxiciteit veroorzaken en schadelijk kunnen zijn op oraal en ossaal niveau”, rechtvaardigt de tandarts.
Toch is het niet iets om ons in het algemeen zorgen over te maken in Spanje, zegt Cruz: “Het is zeer onwaarschijnlijk dat de hoeveelheid fluoride die we binnenkrijgen in hoge doses is. We vinden problemen met fluoride in sommige landen waar het percentage erg geconcentreerd is, vooral in water, waardoor er wijdverspreide problemen voor de bevolking ontstaan”.
In Europa is de hoeveelheid fluoride in tandpasta gereguleerd om de veiligheid en werkzaamheid te waarborgen. Volgens Verordening (EG) nr. 1223/2009 inzake cosmetische producten en aanbevelingen van autoriteiten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Federatie voor Parodontologie, bevatten tandpasta’s voor volwassenen meestal tussen de 1000 en 1500 ppm (parts per million) fluoride.
Kindertanden hebben een poreuzer en minder gemineraliseerd glazuur, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor tandbederf, waarschuwt de arts. Fluoride helpt het te versterken door remineralisatie te bevorderen en het beter bestand te maken tegen zuuraanvallen door bacteriën. “Van drie tot zes jaar is de meest aanbevolen hoeveelheid tussen de 1.450 ppm en 1.500 ppm fluoride, wat overeenkomt met drie poetsbeurten per dag. Om te kunnen genieten van de voordelen van fluoride is het noodzakelijk dat onze tandpasta een voldoende hoeveelheid bevat, en dit gebeurt niet altijd omdat we de beslissing om het te kopen baseren op de verpakking en niet op de stoffen die we nodig hebben”.
Met al deze informatie is het belangrijk om te benadrukken dat geen enkel fluorsupplement mag worden gebruikt zonder eerst met een tandarts te praten voor een passend advies.
Het grote verschil tussen Dr. Sión Cruz en andere tandheelkundige specialisten is dat ze met empathie werkt met haar patiënten en de filosofie van familietandheelkundehanteert.
CONTROVERSIËLE INGREDIËNTEN
Moeten parabenen die de verspreiding van micro-organismen tegengaan worden vermeden? “Het is bekend dat ze schadelijk zijn. Sommige studies hebben gesuggereerd dat parabenen hormoonverstorend kunnen werken, hormonen nabootsen en een onregelmatige afgifte van oestrogenen veroorzaken. Het is daarom raadzaam om ze te vermijden,” zegt de tandarts, die wijst op drie controversiële ingrediënten:
- Diethanolamine (DEA): “Het product dat schuimt. Het verstoort de hormonen en kan op de lange termijn kanker veroorzaken. Het is ook bewezen dat het slijmvlies- en huidirritatie veroorzaakt”.
- Propyleenglycol van minerale oorsprong: “Het is een minerale olie. Het wordt in de industrie gebruikt als antivriesmiddel in email, verf, etc. Het kan orale irritatie en veranderingen in de huid en slijmvliezen veroorzaken. Het kan orale irritatie en veranderingen in de pH in de mond veroorzaken”.
- Triclosan: “Veel van de conventionele tandpasta’s in supermarkten bevatten dit. Het is een antibacteriële stof die veel gebruikt wordt om tandplak en gingivitis te verminderen, maar het is aangetoond dat het antibioticaresistentie en hormoonontregeling veroorzaakt”.
Wat betreft de reinigende sensatie die schuimende middelen geven, verzekert Cruz dat dit er niets mee te maken heeft. “In feite schuimen natuurlijke pasta’s niet. Veel pasta’s gebruiken verbindingen om ze er aantrekkelijker uit te laten zien. Zijn er onderzoeken gaande naar hun mogelijke toxiciteit, vooral als ze in de vorm van nanodeeltjes zijn? “De industrie begint te kijken naar hun mogelijke toxiciteit. De industrie is er duidelijk op uit om het aantrekkelijker te maken voor de bevolking om de consumptie van het product te verhogen, vaak zonder rekening te houden met hoe potentieel schadelijk het kan zijn. Zelfs als het gereguleerd is, zijn er altijd kleine grenzen waar we het niet over eens kunnen worden”.
Voor de odontoloog is het noodzakelijk om voorlichting te geven in de tendens om geen schadelijke elementen te gebruiken, zoals dat ook is gedaan in andere sectoren zoals de voedingssector, bijvoorbeeld met palmolie, of met parabenen in shampoos. Hoe zit het met nanoplastics, is er iets om je zorgen over te maken? “Op dit moment zijn er geen sluitende studies, dus we moeten niet ongerust zijn, hoewel ze natuurlijk in alle sectoren voorkomen”.
BICARBONAAT EN BLEKEN
@samrivolta Dientes blancos #tips #dientesblancos #dientes #beauty #aprendeentiktok
Bicarbonaat wordt gebruikt als een huismiddeltje voor wittere tanden, zoals we zien op sociale media. Maar wees je bewust van de schade die kan worden toegebracht aan het glazuur als we dit soort schurende elementen gebruiken. “Het gebruik ervan is te wijten aan het feit dat het glazuur vlekken ophoopt en de tanden er vuiler uit laten zien, en dit is waar bicarbonaat nuttig kan zijn. Incidenteel gebruik brengt geen groot risico met zich mee. Het moet echter altijd onder toezicht van een specialist gebeuren. Te veel zuiveringszout kan het glazuur beschadigen en leidt tot een grotere kans op tandovergevoeligheid en tandbederf. Ook het tandvlees kan worden aangetast door veelvuldig gebruik van bicarbonaat als tandpasta, waardoor bloedingen kunnen ontstaan,” legt hij uit.
In tandpasta’s zitten soms ook zoetstoffen om de smaak te verbeteren. “Een stof die je moet vermijden is aspartaam (E-951), een kunstmatige zoetstof die bestaat uit asparaginezuur en fenylalanine. In grote hoeveelheden wordt het verantwoordelijk geacht voor symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en maag-darmstoornissen”.
GINGIVITIS EN HALITOSE
@drasuarezgastro
Gingivitis is de meest voorkomende van alle tandvleesaandoeningen en kan op elke leeftijd ontstaan, zegt de tandarts. “Bacteriën zoals Actinomyces spp, Capnocytophaga spp . en andere domineren. De aanwezigheid van deze bacteriesoorten in het tandvleesweefsel veroorzaakt de vorming van een kleine pocket als gevolg van cellulaire desorganisatie, en dit is wat de karakteristieke geur van een slechte adem veroorzaakt. Van chloorhexidine is aangetoond dat het een positief effect heeft op deze aandoening, dankzij de neutrale en licht alkalische pH-waarde.
Wat halitose betreft, dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren: “Ze worden meestal geassocieerd met de mondomgeving, maar we mogen niet vergeten dat er een percentage van de bevolking is dat lijdt aan deze pathologie als gevolg van spijsverteringsproblemen”. Er bestaat geen toverformule voor genezing. “Eerst moeten we uitzoeken waar het vandaan komt en het dan op de juiste manier behandelen, hoewel het waar is dat er merken op de markt zijn zoals Vitis die zeer competente producten hebben die helpen de onwelriekende gassen te neutraliseren, wat zeer positieve resultaten oplevert.
GEVOELIGE TANDEN
Moeten mensen met gevoelige tanden of gingivitis deze speciale tandpasta’s gebruiken? Waarin verschillen ze van normale tandpasta’s? “ Tandpasta’s voor gevoelige tanden bevatten meestal kaliumnitraat of strontiumchloride, chemische verbindingen die de microporiën blokkeren die zich in de tand hebben ontwikkeld en in verbinding staan met de zenuwen van de tand. De effecten van het gebruik van deze tandpasta zijn pas na vier weken merkbaar”.
Hij raadt in het bijzonder aan om deze pasta’s ’s nachts aan te brengen en ze na gebruik niet af te spoelen met water om de chemische elementen de tijd te geven hun werk te doen. “Door dit te doen, heb ik zeer positieve veranderingen opgemerkt bij mijn patiënten. Aan de andere kant is het bij gingivitis – tandvleesontsteking – gebruikelijk om natuurlijke, niet-schurende pasta’s te gebruiken in combinatie met een goede tandheelkundige behandeling, legt hij uit. “Deze methode zal veranderingen teweegbrengen, maar het is belangrijk op te merken dat je zonder effectieve behandeling en een verandering in gewoontes, hoeveel tandpasta je ook gebruikt, geen geweldige resultaten zult zien.
HOE VEEL
Een ander belangrijk aspect is dat kwantiteit niet synoniem is met effectiviteit: “Je zou niet meer dan een erwt tandpasta op je tandenborstelmoeten gebruiken , maar we hebben allemaal die reclames in ons hoofd waarbij je je tandenborstel van punt tot punt vult. Het is een cliché waar we tegen moeten vechten”.
De regering begint het jaar in een dip en PP-Vox met een recordaantal parlementsleden
Mondspoelingen met alcohol worden al tientallen jaren op de markt gebracht met het idee dat ze een gevoel van extreme reinheid geven. Cruz raadt ze echter af. “Alcohol is gebruikt als conserveringsmiddel en antiseptisch middel, maar de realiteit is dat het meer kwaad dan goed doet. Het is gebruikelijk om laesies in het mondslijmvlies en droogheid te vinden na incidenteel of continu gebruik, en er zijn studies die een direct verband aantonen met orofaryngeale kanker. Het is interessant om naar de etiketten van mondspoelingen te kijken waar de ingrediënten vermeld staan en te controleren of ze nul alcohol bevatten”.
Tot slot wordt Cruz nooit moe te herhalen hoe belangrijk het is om preventief naar de tandarts te gaan, omdat het ons altijd zal helpen om huidige en toekomstige pathologieën te beheersen. “En vergeet niet dat er geen wonderproducten bestaan die ons kunnen genezen zonder dat we een specialist hoeven te bezoeken. Wij tandartsen staan altijd klaar om te begeleiden en te helpen”. Het is belangrijk om niet bang te zijn om vragen te stellen om al onze twijfels op te lossen.
Eerder hebben we het gehad over verschillende praktische onderwerpen, zoals het gebruik van aluminiumfolie op de bodem van je oven.
- Dit kan een geweldige manier zijn om je oven schoon te houden.
- We hebben ook de kwaliteit van de thee die u koopt besproken, wat essentieel is voor een goede smaak.
- Daarnaast gaven we tips over hoe je keukendoeken in huis weer als nieuw te maken.
- Naast deze onderwerpen hebben we gekeken naar manieren om zich te ontdoen van de geur van verbranding, wat erg vervelend kan zijn.
Ten slotte hebben we de effecten van bleekmiddel op serviesgoed besproken en hoe je dit het beste kunt gebruiken.