Lisa Mosconi, een neurologie-expert aan Harvard en directeur van het Weill Cornell Women’s Brain Initiative, ontdekte dat de hersenen van vrouwen anders verouderen dan die van mannen, dus de te volgen gewoonten zijn niet hetzelfde.
Volgens gegevens van de Spaanse Vereniging voor Neurologie worden er in Spanje elk jaar bijna 40.000 gevallen van de ziekte van Alzheimer vastgesteld , waarbij 65% van de gediagnosticeerde vrouwen zijn. Het geheugenverlies neemt met de jaren toe en manifesteert zich meestal vanaf de leeftijd van 60 jaar. Het feit dat vrouwen vatbaarder zijn voor gevallen van dementie of geheugenverlies werd jaren geleden in verband gebracht met hun langere levensverwachting. Sommige onderzoeken, zoals dat onder leiding van neuroloog Lisa Mosconi, hebben echter aangetoond dat verschillen in de hersenen van vrouwen en mannen wel eens de definitieve verklaring zouden kunnen zijn.
De neurologische expert en directeur van het Weill Cornell Women’s Brain Initiative heeft jarenlang van haar carrière de hersenen van vrouwen bestudeerd. Ze heeft vooral ontdekt welke invloed voeding kan hebben op de gezondheid van de hersenen. In haar boek ‘Brain Food’ gaat ze dieper in op de voedingsbehoeften, aangezien “onze hersenen letterlijk draaien op voedingsstoffen”. De dichotomie van voeding is echter dat terwijl sommige voedingsmiddelen goed zijn voor de hersenen, andere de achteruitgang ervan kunnen versnellen.
Vijf voedingsmiddelen die u niet moet eten volgens Lisa Mosconi
De neuroloog, die meer dan 20 jaar onderzoek heeft gedaan, heeft ontdekt dat deze vijf soorten voedsel het geheugenverlies en de cognitieve achteruitgang kunnen versnellen. Hoewel ze allemaal perfect herkenbaar en misschien zelfs voor de hand liggend zijn, maken ze deel uit van het dagelijkse dieet van mensen. Het is de regelmatige consumptie ervan, die soms onopgemerkt blijft, die de gezondheid van de hersenen onder druk zet.
Om te beginnen wijst ze op het ultraverwerkte voedsel. Deze worden algemeen erkend als slecht voor uw gezondheid, omdat ze allerlei additieven, vetten en suikers bevatten die in de industrie verwerkt zijn. Als u veel ultraverwerkt voedsel eet, mist u essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels. U vindt ze in pizza’s, chips en koolzuurhoudende dranken. Ze hebben niet alleen een grote invloed op het geheugen, maar volgens studies zijn ze ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van verschillende stofwisselingsziekten.
Een van de ultraverwerkte voedingsmiddelen is gefrituurd voedsel. Deze ingrediënten, die bedekt zijn met grote hoeveelheden olie, vooral verzadigde vetten en transvetten, zijn schadelijk voor de hersenen, omdat ze de bloedcirculatie niet bevorderen. Als de bloedstroom de motor van de hersenen niet bereikt, vermindert de capaciteit om informatie op te slaan.
Daarnaast kan het eten van een regelmatig dieet met grote hoeveelheden suikers de gezondheid van uw hersenen schaden. Onderzoek maakt echter ook een positief punt van suikerconsumptie, aangezien glucose een van de belangrijkste energiebronnen van de hersenen is. Overmatige consumptie is echter in verband gebracht met verlies van cognitieve vaardigheden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt 6 theelepels suiker per dag aanbevolen.
Kunstmatige zoetstoffen mogen hier ook niet vergeten worden. Hoewel ze worden aangeboden als meer dieetalternatieven, hebben ze ook een invloed op de hersenen. Zoals de Harvard-arts Saurabh Sethi naar aanleiding van onderzoek opmerkt: “Twee of meer dieet (dieet) frisdranken per dag confronteren met een aanzienlijk verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes”. Daarnaast bevordert de inname van alcohol, vaak gemengd met deze dranken, de vernietiging van neuronen, waardoor neurologische aandoeningen ontstaan.
Welke voedingsmiddelen zij aanraadt om het geheugen te verbeteren
In vele studies en onderzoeken hebben neurologen tot 45 essentiële voedingsstoffen voor de hersenen kunnen vinden. Zoals de kliniek van de Universiteit van Navarra aangeeft, “heeft het metabolisme van de cellen van het zenuwstelsel zuurstof en glucose nodig”. Daarom is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar voedingsmiddelen met de beste voedingsstoffen om ze goed te laten functioneren. Enkele voedingsmiddelen die neuroloog Lisa Mosconi opsomt, zijn de volgende:
- Zoete aardappel. Volgens The Nutrition Source is deze knol rijk aan vitamine A en antioxidanten. Deze voedingsstoffen verminderen oxidatieve stress. Daarnaast is het een bron van kalium die het zenuwstelsel gezond houdt.
- Rode bessen. Deze rode of paarse bessen vallen op door hun gehalte aan fallovonoïden, die vrije radicalen bestrijden, die verantwoordelijk zijn voor celafbraak. Ze helpen dus leeftijdsgerelateerde ziekten zoals de ziekte van Alzheimer te verminderen.
- Vis. De studies van Lisa Mosconi benadrukken het belang van het voorzien van het lichaam van Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren kunnen worden verkregen door een dieet dat rijk is aan vis, want dankzij deze vetzuren blijven de hersenen zich optimaal ontwikkelen en groeien, waardoor het leervermogen toeneemt.
- Pruimen. Dankzij hun gehalte aan antioxidanten en neuroprotectieve bestanddelen zijn pruimen een vrucht die door neurologen wordt aanbevolen voor het goed functioneren van de hersenen. Sommige onderzoeken hebben geconcludeerd dat de bestanddelen het geheugen kunnen verbeteren.