Wat het betekent als iemand altijd zijn handen wast, volgens de psychologie.

Psychologie

Handen wassen is essentieel na of voor bepaalde activiteiten, maar te vaak uw handen wassen kan schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Handen wassen is erg belangrijk om infecties te voorkomen, de verspreiding van ziektekiemen te vermijden en een goede hygiëne te handhaven. Hoewel we het vaak doen, zijn er mensen die het veel regelmatiger doen dan normaal, zo vaak zelfs dat het zorgwekkend kan zijn.

In veel van deze gevallen kan het van een gewone zorg voor onze hygiëne veranderen in een gedrag dat logische en redelijke verklaringen heeft. Voor mensen die het vaak doen, is dit de verklaring die de psychologie biedt.

Wat zegt de psychologie over veelvuldig handen wassen?

Een van de redenen waarom dit u kan overkomen, is angst. Mensen die aan angst lijden, wassen vaak hun handen om een omgeving die zij als onzeker of zelfs bedreigend ervaren, onder controle te houden. Volgens deskundigen kan deze handeling tijdelijke verlichting geven en de emotionele spanning die met stress gepaard gaat, verminderen. Veel mensen wassen hun handen als ze gestrest zijn om te kalmeren.

Perfectionisten hebben vaak een speciale zorg voor persoonlijke hygiëne. De behoefte om zich zuiver of schoon te voelen leidt tot een bevrediging die in dit perfecte zelf ligt. Zelfs het zo vaak wassen van de handen kan leiden tot problemen met het gevoel van eigenwaarde, omdat lichamelijke reinheid kan helpen om het zelfbeeld te verbeteren.

Het kan ook veroorzaakt worden door Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCD). Hoewel niet alle mensen die hun handen overmatig wassen deze stoornis hebben, wordt handen wassen een dwangmatig ritueel dat gericht is op het verminderen van obsessieve gedachten die te maken hebben met reinheid, angst voor besmetting of de verspreiding van ziekten. Volgens de Universiteit van Navarra staat het, wanneer het een probleem is dat te maken heeft met reinheid en het wel tot deze stoornis behoort, bekend als ablutomanie.

1. Het verwijdert de natuurlijke oliën van de huid: de huid scheidt vette vetten af die in de hoofdhuid worden uitgescheiden en een beschermende en warmte-isolerende functie hebben. Als we onze handen wassen, verwijderen we dit vette laagje dat onder de opperhuid, in de lederhuid, ontstaat. Dit is normaal en de vette laag regenereert weer, maar het probleem is dat als we onze handen te vaak wassen, we deze laag niet de tijd geven om te regenereren, waardoor de opperhuid bloot komt te liggen. Dit maakt de opperhuid gevoelig voor de verspreiding van ziekteverwekkers.

2. Verarming van de huidflora: de huidflora is de groep bacteriën, schimmels en andere parasieten die onze huid bewonen. In veel gevallen zijn ze goed in het verdedigen van ons tegen andere ziekteverwekkers. Als we ons vaak wassen, vernietigen we deze huidflora en gebeurt hetzelfde als met natuurlijke oliën: we geven ze geen tijd om te regenereren en in dit geval verliezen we de voordelen van de flora.

3. Vlekken op de huid: “Een gevolg van zeep is dat het de handen beschermt tegen het water dat zich in matrixvorm in de opperhuid bevindt”, zegt de expert. De zon en de droge lucht kunnen leiden tot een droge huid, waardoor deze haar elasticiteit verliest. Daarom raadt ze aan om na het wassen altijd crème aan te brengen.

4. Mogelijkheid van contactallergieën: zowel door het verlies van de vetlaag als door uitdroging kan irritatieve of contactdermatitis ontstaan. Dit zijn allergische processen die zich manifesteren in de vorm van uitslag door het aanraken van bepaalde materialen.

Hoe kunnen we voorkomen dat we onze handen de hele tijd wassen

Als we het hebben over een eenvoudige handwasmanie, kunnen we proberen om het zelf te doen door onze gewoonten geleidelijk aan te veranderen. Bij de behandeling van problemen die te maken hebben met angst of obsessieve compulsieve stoornis, wordt een combinatie van psychotherapie en medicatie aanbevolen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest effectieve benaderingen, waarbij exposure response prevention (ERP) het meest specifiek is, waarbij patiënten geleidelijk worden blootgesteld aan de voorwerpen of situaties waar ze bang voor zijn (zoals het aanraken van oppervlakken die ze als vuil ervaren) en vervolgens wordt geleerd om weerstand te bieden aan de dwang om hun handen te wassen. Na verloop van tijd is het de bedoeling dat de angst afneemt zonder dat het nodig is om de dwang uit te voeren.

Tot slot is er een behandeling waarvan wordt beweerd dat deze effectief is voor mensen met een obsessie voor handen wassen of andere angsten, zoals controleren of de deur op slot is. Dit is een behandeling waarbij magnetische pulsen worden gebruikt die de hersenen binnendringen. Deze niet-invasieve technologie wordt al tientallen jaren gebruikt om ziekten te behandelen die het zenuwstelsel aantasten, zoals migraine, beroertes en andere verslavingen.

Mila

Hallo, ik ben Mila! Ik schrijf met liefde artikelen vol handige tips en lifehacks om jouw leven eenvoudiger te maken!

It swaentsje