De belangrijkste antwoorden die de psychologie geeft op de vraag wat de oorzaak is van het ophopen van kleding in je kledingkast.
Het volhouden van je kledingkast en het gebrek aan orde weerspiegelt verschillende aspecten van de psychologie, het hangt allemaal af van het emotionele deel en de persoonlijke context van de persoon. Meestal hebben mensen die grote hoeveelheden kleding of voorwerpen voor een lange tijd bewaren, een soort emotionele gehechtheid die bewust en onbewust kan worden geïnterpreteerd als angst voor verandering, angst voor de toekomst of zelfs emotionele gehechtheid.
Het is echter erg moeilijk om orde te houden, vooral als het om kleding gaat, mensen vinden het vaak moeilijk om zich te ontdoen van kleding die “ooit van pas zou kunnen komen” en zo je hele kledingkast helemaal leeg te maken, volgens de psychologie heeft dit te maken met perfectionisme of angst om definitieve beslissingen te nemen.
Hier is een lijst met de belangrijkste antwoorden die de psychologie geeft over wat de oorzaak is van het ophopen van kleding in je kledingkast:
- Gehechtheid aan het verleden: Het is heel gebruikelijk om kleding in je kledingkast te bewaren die je herinnert aan het verleden, het bewaren van kleding uit belangrijke fases van je leven (zoals relaties, studies, banen, etc.) is een manier om die ervaringen in je geheugen te koesteren. Ze hebben meestal een zeer sterke sentimentele band met deze kleding.
- Uitstelgedrag en dwangmatige opeenhoping: Uitstelgedrag weerhoudt je ervan om orde te scheppen in je kledingkast en om kleding of voorwerpen weg te doen, omdat het een emotioneel moeilijke taak lijkt. Dit, zo verklaart de psychologie, leidt tot compulsief hamsteren, als onderdeel van een breder patroon van moeilijkheden dat je ervan weerhoudt om die belangrijke voorwerpen in je leven los te laten.
- Geschenken of erfenissen: Het is normaal om je verplicht te voelen om bepaalde voorwerpen of kledingstukken te bewaren die je hebt gekregen of geërfd van iemand die speciaal voor je is, uit angst om die persoon te beledigen.
- Angst en controle: Mensen met angsten hebben het meestal moeilijk om hun kledingkast netjes te houden, hamsteren is een manier om te proberen je omgeving onder controle te houden in tijden van extreme chaos. Orde houden in je kledingkast geeft vaak een gevoel van emotionele veiligheid, zij het tijdelijk.
- Laag gevoel van eigenwaarde: de psychologie wijst een laag gevoel van eigenwaarde aan als een belangrijk aspect van rommel. Als je je niet zelfverzekerd voelt over je keuzes, vermijd je kleding weg te doen uit angst dat je “het verkeerd doet”, vaak kunnen de opgehoopte kleren in je kledingkast symbool staan voor niet bereikte doelen.
Emma Kenny, een Britse psychologe, heeft deze specifieke kwestie van chaos in de kledingkast en opgestapelde kleding die we niet dragen duidelijk aan de orde gesteld en in verband gebracht met aspecten van psychologie en emoties. Kenny adviseert om deze kleding weg te doen, omdat het een symbolische daad van bevrijding is, waardoor mensen zich met orde kunnen aanpassen aan nieuwe fases in hun leven.
Eerder hebben we verschillende interessante thema’s besproken, waaronder gekruiste armen, wat vaak een teken van defensieve houding kan zijn. We hebben ons afgevraagd ben je slimmer dan de meesten en wat dat betekent voor zelfvertrouwen.
- Ook hebben we onderzocht wat het betekent als iemand altijd aan het hoofd van de tafel zit, wat vaak duidt op leiderschap.
- Tevens is het kleurrijke schoenen dragen vermindert angst, en dat kan bijdragen aan je algehele welzijn.
Tot slot hebben we het gehad over mensen die zich vaak gelukkiger dan anderen voelen, wat diepe psychologische implicaties kan hebben. Elk van deze onderwerpen biedt waardevolle inzichten in ons gedrag en onze emoties!