Naast vitamine C is deze vrucht goed voor de spijsvertering; het is een antioxidant, ontstekingsremmend dankzij de vochtafdrijvende werking, en helpt bij het verbeteren van de genezing.
De laatste jaren zien we vaak nieuwsberichten over de vrucht of groente die meer vitamine C bevat dan de sinaasappel, omdat dit het product is dat traditioneel geassocieerd wordt met deze heilzame inhoud voor het organisme. Sinaasappels uit Valencia, een regio die nu getroffen is door de DANA-ramp, zijn beroemd over de hele wereld. In de herfst ligt dit heerlijke fruit in de supermarkt, en hetzelfde geldt voor mandarijnen en andere citrusvruchten die, hoewel ze dankzij de kassen het hele jaar door verkrijgbaar zijn, nu hun echte seizoen hebben.
Naast vitamine C zijn sinaasappels goed voor de spijsvertering; ze zijn antioxidant, ontstekingsremmend dankzij hun vochtafdrijvende werking, helpen de genezing te verbeteren, bloedarmoede te bestrijden, versterken het immuunsysteem, helpen de bloedsuikerspiegel en het “slechte” cholesterol te beheersen en voorkomen bepaalde vormen van kanker. Het verzorgt de huid en zorgt ervoor dat deze er gezond uit blijft zien, dankzij het ‘werk’ dat het in het lichaam doet. Dit komt door het gehalte aan flavonoïden, kalium, bètacaroteen en vezels.
Is het goed om sinaasappels te eten?
Kalium, ook zeer aanwezig in bananen, is precies de factor die het minder aan te raden maakt voor een bepaalde bevolkingsgroep: mensen die aan nierkwalen lijden. Volgens de Spaanse Voedingsstichting (FEN) bevat een eetbare portie van 100 g 200 mg kalium en een portie (225 g) 329 mg.
Sinaasappels bestaan voor 90% uit water, dus ze helpen ook om de nieren gehydrateerd te houden. Matige consumptie is in alle gevallen de sleutel en zou minimaal moeten zijn in de beschreven groep (maximaal één stuk per dag, in fruit of sap) en deze mensen kunnen hun sinaasappelinname zoeken in andere voedingsmiddelen die niet rijk zijn aan kalium.
Voor de rest van de bevolking bestaat deze limiet niet, en in deze gevallen moeten we gewoon een beroep doen op rationele consumptie: twee stuks inname of vier in sap kan een meer dan voldoende inname zijn om alle voordelen te krijgen zonder onnodige risico’s te lopen.
Wat sinaasappelsap betreft, wijst de FEN erop dat dit nauwelijks vezels bevat en minder vitaminen en mineralen bevat dan hele sinaasappels, dus het wordt aanbevolen om de hele vrucht vers te drinken.
Uit een onderzoek van Dr. Changzheng Yuan, hoogleraar voeding aan de Harvard School of Public Health, blijkt ook dat de regelmatige consumptie van fruit, groenten en sinaasappelsap een significant effect heeft op de verbetering van de subjectieve cognitieve functie (SCF) van een persoon. Zij leidde het onderzoek waarbij de voedingsgewoonten van 27.842 mannen met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar over 16 jaar werden geanalyseerd.