Als we slecht slapen is dat merkbaar, de teint is zelfs de eerste die het merkt. Met deze nieuwe techniek komt u uit uw comfortzone en valt u gemakkelijker in slaap.
Slapeloosheid heeft ons op vele momenten in ons leven vergezeld, en het kan wanhopig worden. Ik weet zeker dat u zich in deze woorden kunt herkennen, vermoeidheid stapelt zich gedurende de week op en dit beïnvloedt ongetwijfeld elk aspect van het dagelijks leven: van huishoudelijke taken tot een vergadering op het werk. Tegenwoordig hebben we verschillende natuurlijke remedies om de rust te verbeteren, zoals “ashwagandha”, een plant die vanuit Azië naar Spanje is gekomen. Er wordt echter ook aangeraden om een truc uit te voeren die de ontspanning van het lichaam bevordert en helpt om in slaap te vallen.
De truc waar we het over hebben is de “20-minuten-regel”, een idee van fysiotherapeut en slaapexpert Sammy Margo. Het is een eenvoudige techniek die perfect is voor die momenten waarop we niet kunnen stoppen met denken vlak voor het slapengaan. Neem de druk en angst weg en geniet van uw rust!
Wat moet ik doen om goed te slapen?
Slapeloosheid kan door een aantal factoren worden veroorzaakt. De hormonale veranderingen die typisch zijn voor de menopauze beïnvloeden de slaap. Symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, angst of hartkloppingen verslechteren ook de kwaliteit van de slaap. Besteed aandacht aan de “20-minuten-regel”: voer deze gewoonte uit elke keer dat u niet kunt rusten en kijk hoe effectief het is.
Het eerste wat u moet weten is dat deze truc niets te maken heeft met iets 20 minuten lang doen. De expert verzekert de krant The Mirror zelfs dat het niet nodig is om geobsedeerd te zijn door de klok. “Als we ons focussen op tijd en niet kunnen slapen, voegt dat alleen maar druk toe, wat de angst kan versterken en het nog moeilijker kan maken om in slaap te vallen,” legt ze uit. Wat is het dan precies?
De “20-minuten-regel” richt zich op het uit uw comfortzone stappen, d.w.z. uit bed stappen als u niet kunt slapen. De 20 minuten is hier relevant: “Als u in 20 minuten niet in slaap bent gevallen, sta dan op en ga uit de slaapzone. Door dit te doen, helpt u de cyclus te doorbreken en herstelt u de associatie van bed en slaap, wat ontspanning en uiteindelijk slaap bevordert,” voegt hij eraan toe. Daarnaast draagt een goede nachtrust ook bij aan een goed huidonderhoud, door het vochtgehalte te reguleren en donkere kringen en wallen onder de ogen te verminderen.
We blijven vaak tot in de vroege uurtjes in bed liggen, woelen en draaien, proberen onze ogen te sluiten en te slapen, maar dat is volgens Margo een vergissing. “In bed blijven liggen als u niet kunt slapen kan uw hersenen in de war brengen, waardoor ze bed eerder associëren met wakker zijn dan met rusten. Maar het is niet alleen belangrijk wat u moet doen om een goede nachtrust te krijgen, het is ook wat u moet vermijden.
Wat moet ik niet doen voor een goede nachtrust?
Gsm-gebruik ’s avonds laat heeft een grote invloed op de slaap
Routine voor het slapengaan is ook heel belangrijk als u slaapproblemen hebt. Een aspect dat Sammy Margo benadrukt, is het gebruik van schermen ’s avonds laat. U beseft het misschien niet, maar het heeft een grote invloed op uw slaap en zelfs op uw seksleven.
Zoals de fysiotherapeute stelt “kan deze gewoonte de natuurlijke slaap-waakcyclus van het lichaam aanzienlijk verstoren, waardoor u rusteloos wordt en in bed ligt te woelen in plaats van in een diepe, rustgevende slaap te vallen”.
Er zijn ook andere aspecten die niet worden aanbevolen als we een goede nachtrust willen behouden. De deskundigen van MedlinePlus raden aan om de avondactiviteiten tot een paar avonden per week te beperken. Andere factoren spelen een rol:
- Sporten: overmatig sporten of minder dan 3 uur voor het slapengaan sporten kan ervoor zorgen dat u gaat woelen.
- Dutjes beperken: verminder korte dutjes.
- Beperk cafeïne in de middag of avond.
- Beperk alcoholgebruik: alcohol verhindert dat u later op de avond een diepe, herstellende slaap bereikt.
- Stop met roken: de nicotine in sigaretten kan de slaap beïnvloeden.
- Let op uw voeding: vermijd zware maaltijden voor het slapengaan. Probeer 2-3 uur voor het slapengaan te eten. Als u honger hebt, kunt u iets lichts nemen, zoals yoghurt of suikervrije ontbijtgranen.
Eerder hebben we verschillende interessante onderwerpen besproken, waaronder citroenschillen, die veelzijdig gebruikt kunnen worden in de keuken en voor natuurlijke remedies. Ook behandelden we de voordelen van wortel- en selderijsap, dat vol vitamines zit en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Daarnaast hebben we de zorgen rond gezichtsverlies aangekaart, met nadruk op preventie en vroege behandeling. Tot slot keken we naar grijze haarverf, een populaire keuze voor velen die hun grijze haren willen verbergen of een nieuwe stijl willen uitproberen.